Pioniers wint serie met RCH wederom nipt, beide clubs nog kansrijk voor plek in cruciale tussenronde

Spektakel tijdens de honkbalderby.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Theo Plasschaert
Hoofddorp

Net als in de reguliere competitie wist Hoofddorp Pioniers de onderlinge serie met RCH Memorie Sieraden met 2-1. te winnen. Het eerste duel, met een ongenaakbare Hoofddorpse pitcher Dylan Farley (10-1-5 in zes innings), eindigde in 3-1 en twaalf uur later won RCH in Heemstede met diezelfde uitslag. De afsluitende ontmoeting in Hoofddorp werd 12-3.

Het betekent dat de vervolgcompetitie, met de onderste vijf van de hoofdklasse, tot de laatste ronde ongemeen spannend blijft . Beide ploegen - aangevuld met DSS/Kinheim, dat vrij was dit weekend - hebben in de laatste ronde nog een kans om vijfde of zesde te worden in de eindrangschikking. Die plekken geven toegang tot een cruciale tussenronde begin augustus en daarmee mogelijk ook tot de play-offs. De andere clubs in de poule, Storks Den Haag en Quick Amersfoort, zijn hiervoor al uitgeschakeld.

Liefhebbers van een pitchersduel kwamen zaterdag goed aan hun trekken op het Heemsteedse Sportpark. Tot de zesde inning kwam er niemand over de thuisplaat, maar in de zevende slagbeurt moest de Hoofddorpse werper T’saun Martina toch capituleren voor een tweepitter van Sebastiaan van der Horst. Door een geraakt werper en een vrije loop liepen alle honken verder vol waarna de klus werd afgemaakt door Leandro Anasagasti.

De 21-jarige tweede honkman, die dit seizoen overkwam van HCAW, produceerde eveneens een verre klap in het rechtsveld, waarop RCH in één keer een voorsprong van drie punten nam. ,, Ik merkte dat Martina vermoeid werd en langzamer ging gooien en pakte daarop mijn kans. Altijd lekker als je belangrijk kan zijn in een team. Ik heb het goed naar mijn zin bij RCH en of ik blijf hangt vooral af van studie- en werkplannen.’’

Martina werd meteen afgelost, inderdaad net te laat ook beaamde coach Mervin Gario na afloop, terwijl de Australische troef van RCH, Jeremy Young de hele wedstrijd probleemloos kon uitgooien.

In de slotwedstrijd van zondag moest de Heemsteedse starter Sebastiaan Kok al na één slagbeurt met een verdraaide elleboog naar de kant en was het de beurt aan Finn Kragt om de zaak dicht te houden. Dat lukte niet, want in de tweede omloop kwam Pioniers met 3-0 voor. De thuisploeg sprokkelde rustig de punten bijeen tot een 5-0 tussenstand na zes innings en drukte daarna op de Heemsteedse relievers door naar de 12-3 eindstand. Koen van ’t Klooster deed het uitstekend op de heuvel en opmerkelijk was dat ’playing coach’ Gario als aangewezen slagman geen enkele keer op de honken kwam.

Het vorig jaar gepromoveerde RCH speelt tot nog toe een prima seizoen, staat eerste met 28 punten en speelt nog een afsluitend pikant drieluik tegen naaste buurman DSS/Kinheim, dat op dit moment met 26 punten gedeeld tweede is, samen met Pioniers, dat nog drie keer tegen Quick Amersfoort speelt.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen