Lekker bijbruinen: Nederlands Kampioenschap makreel roken toont specialisme van oud ambacht, dat nog altijd springlevend is

Makreel roken, een oud ambacht dat nog altijd springlevend is.© Foto RedMouse

Lars van der Bel
Petten

Niet te hard, maar ook zeker niet te langzaam. Het gaat immers allemaal om de kerntemperatuur; de temperatuur binnen in de vis.

Zaterdag was Plein 1945 in Petten goed gevuld met mensen, maar ook met rook. Het was het logische gevolg van het Nederlands Kampioenschap makreel roken als smakelijke voorafje van de kermis in het dorp.

Het ambacht van roken stamt nog uit de tijd dat men de grootst mogelijke moeite had met het conserveren van vis. Tegenwoordig zullen mensen gerookte vis vooral associëren met de kenmerkende smaak die het oplevert. Dat het daardoor nog altijd een springlevend ambacht is, bleek wel uit de opkomst van het aantal rokers. En ook uit de concentratie waarmee rookdichtheid en temperatuur werd afgesteld op basis van diverse soorten en maten hout. Wordt het vuur te heet en is er meer rook benodigd? Dan voegt men rookmot toe, zaagsel van hout dat ook weer in verschillende soorten verkrijgbaar is. De verschillende afwegingen van de verschillende rokers levert een veelvoud aan (rook)smaken op. Smullen dus.

© Foto RedMouse

© Foto RedMouse

© Foto RedMouse

© Foto RedMouse

© Foto RedMouse

© Foto RedMouse

© Foto RedMouse

© Foto RedMouse

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.