Turkije ontkent aanval op burgers in Noord-Irak

ANP Producties | Bron: ANP
Ankara

Turkije ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanval op burgers in de Noord-Iraakse provincie Dohuk. "Terroristen" zouden woensdag de aanval hebben uitgevoerd waarbij negen doden en 23 gewonden vielen, beweert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Irak stelt dat Turkije erachter zit en heeft de Turkse ambassadeur in Bagdad ontboden. Het land gaat zijn zaakgelastigde in Ankara terugroepen na de "flagrante schending" van de Iraakse soevereiniteit.

Cavusoglu zegt dat de Iraakse autoriteiten niet in deze "valstrik" moeten trappen. De Turkse militaire operaties in Irak zijn volgens hem altijd gericht tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Turkije voert geregeld luchtaanvallen uit in Noord-Irak en heeft commando's gestuurd om zijn offensief te ondersteunen als deel van een langlopende campagne in Irak en Syrië tegen de Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt beiden als terroristische groeperingen.

"De hele wereld weet dat we nooit een aanval op burgers zouden uitvoeren", aldus Cavusoglu. "We kunnen samenwerken om het mistgordijn op te heffen", reikt hij de hand aan Irak.

De gezant van de Verenigde Naties in Irak en de Verenigde Staten hebben de aanval veroordeeld en opgeroepen tot een onderzoek.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.