Malafide klusjesmannen gesignaleerd in Landsmeer, politie waarschuwt voor wit busje met gele en rode strepen op de achterkant

Een busje met ladder waarmee in het verleden de ’Irish Travellers’ werkten.© Archieffoto Politie

Frederique Teillers
Landsmeer

De politie waarschuwt voor malafide klusjesmannen die actief zijn in Landsmeer. Ze bellen bij inwoners aan en bieden klussen aan, maar wie op het aanbod ingaat, betaalt uiteindelijk ’veel te veel geld’.

Dat laten de lokale wijkagenten weten via Instagram. Volgens een inwoner van Landsmeer zijn er inderdaad klusjesmannen opgedoken in de gemeente, en rijden die rond met kwade bedoelingen. Hij zegt dat het gaat om mannen uit Ierland.

Al eerder kwamen Ierse ’klusjesmannen’ in het nieuws. Zeker 120 mensen zijn slachtoffer geworden van rondreizende Ieren. De politie deed tussen eind 2017 en de lente van 2020 twee onderzoeken naar de zogenoemde ’Irish Travellers’. De slachtoffers werden toen in totaal voor ruim 1,7 miljoen euro opgelicht.

Simpele klussen

De nepklusjesmannen mikten vooral op oudere en kwetsbare slachtoffers. Ze belden bij hen aan met het aanbod voor een simpele klus aan huis, zoals het schoonspuiten van de gevel. Eenmaal aan het werk ontdekten ze zogenaamd urgente, spoedeisende problemen aan de woning die zij tegen betaling van grote geldbedragen wel konden verhelpen. Kort na betaling verdwenen ze uit beeld.

In de eerdere onderzoeken werden in totaal acht verdachten aangehouden. In de zomer van 2021 had de politie het idee dat er ’nauwelijks tot geen’ malafide klusjesmannen meer actief waren.

Mobiel banditisme

Een politiewoordvoerder kan niet bevestigen of het nu in Landsmeer om dezelfde Ierse of andere ’klusjesmannen’ gaat. Wel is er zeker sprake van mobiel banditisme, ofwel internationaal rondtrekkende criminele bendes. In het Instagrambericht laten de wijkagenten beelden zien van een wit busje met gele en rode strepen op de achterkant. ’Ga niet me ze in zee’, staat erbij.

„We kunnen hier niet genoeg over waarschuwen”, zegt de politiewoordvoerder. „We willen deze ’klusjesmannen’ vinden en het gesprek aangaan. We kunnen verder weinig doen als er een mondelinge overeenkomst gesloten wordt met hen.”

Lees ook: Forse celstraffen geëist tegen twee Ierse klusjesmannen. Deze Ierse bende trekt in wisselende samenstellingen door het land en licht ouderen met listige praatjes op voor 250 duizend euro

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.