Yannick van der Drift met twaalf goals op dreef bij EK hockey 5s. Speler Bloemendaal (25) wint met Oranje eerste Europese titel in nieuwe tak van sport

Yannick van der Drift showt de Europese beker hockey 5s.© Foto FIH

Kees van Dalsem
Castricum

Yannick van der Drift (25) genoot van zijn eerste Europees kampioenschap hockey 5s. In Polen pakte Oranje vorig weekend met overmacht de titel in de nieuwe tak van sport. Maar het liefste blijft de Castricumse hockeyer van Bloemendaal gewoon elf tegen elf spelen.

Wat maakt hockey 5s anders dan het traditionele spelletje?

„Hockey 5s is een klein beetje te vergelijken met zaalhockey, maar het is ook weer helemaal anders. Je speelt met vier veldspelers en een keeper. Het is ook een kleiner veld en er staat een boarding omheen. In de zaal mag je echter alleen maar over de grond spelen, terwijl de bal bij 5s ook omhoog mag. Daarnaast is het toegestaan vanaf de middenlijn te scoren; er zijn geen cirkels. Elk schot vanaf de helft van je tegenstander kan raak zijn. Dat maakt het een heel dynamisch spelletje, waarin in relatief korte potjes heel veel gescoord wordt. Ik heb denk ik wel twaalf goals gemaakt. Ik ben zelf niet zo’n speler voor de zaal, dat is vaak meer een schaakpartij dan hockey, maar 5s vind ik echt een leuke variant. Ik heb genoten van het Europees kampioenschap.”

Hoe ben je bij het Nederlands team terecht gekomen? Je speelt wel bij landskampioen Bloemendaal, maar bij de senioren heb je nog geen interland gespeeld.

„De hockeybond heeft spelers geselecteerd die te oud zijn voor Jong Oranje en tegen het niveau van het nationale team aanzitten. Allen geen internationals dus. Alleen Sander de Wijn was een uitzondering, hij heeft flink wat interlands gespeeld, maar is momenteel geen onderdeel meer van Oranje. De Belgische selectie was met het zelfde idee samengesteld, maar bij landen als Oekraïne en Polen speelden wel gewoon de internationals. Anderhalve maand geleden kreeg ik een uitnodiging, dat was wel een beetje laat, maar gelukkig kon ik het nog met mijn vakantie combineren.”

Er was op het EK wel een flink niveauverschil tussen sommige ploegen? Jullie wonnen met 20-1 van Finland en 16-1 van Zweden. De finale werd met 4-1 van België gewonnen.

„In Finland en Zweden kunnen ze goed ijshockeyen, maar er zijn maar weinig veldspelers, wat je terug zag in het niveau. Hockey 5s is door de internationale hockeybond FIH bedacht om de sport populairder te maken in landen waar het spel weinig gespeeld wordt. Je hebt bijvoorbeeld minder hockeyers nodig om het te kunnen beoefenen en het hoeft niet op watergras te worden gespeeld. Dat is voor veel kleine hockeylanden toch een grote investering.”

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is de toekomst van hockey 5s?

„De hockeyvariant is ook mede ontwikkeld om de sport olympisch te houden, maar ik denk niet dat 5s het traditionele spel gaat vervangen. Het zou wel naast elf tegen elf kunnen bestaan, zoals dat het geval is met 3x3 basketbal en beachvolleybal. Ik vind het hockey dat we in Nederland spelen leuker om te doen, maar ik begreep dat we ons dankzij de Europese titel hebben geplaatst voor het wereldkampioenschap hockey 5s dat over twee jaar plaatsvindt in Oman. Ik vond het afgelopen weekend zo leuk met het team, dat de bond me weer kan bellen als Nederland met een nationale selectie die kant op gaat.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen