SailWise doet met catamaran mee aan 24 uursrace Medemblik. ’De wind maakt geen onderscheid’

Aan boord wordt flink gebuffeld door de bemanning.© Foto SailWise

Tanja Koopen
Enkhuizen

SailWise is met haar eigen catamaran Beatrix een van de deelnemers aan de 24 Uurs Zeilrace voor de kust van Medemblik op 26 augustus.

Stichting SailWise is een in Enkhuizen gevestigde organisatie die watersportvakanties aanbiedt voor mensen met een handicap. Maar ook wil laten zien dat je ook met een beperking best kunt (water) sporten. Daarom zoekt de stichting mensen die deel willen nemen aan de zeilrace.

De 24 uurs is een van de grootste zeilevenementen in Nederland, waarbij deelnemers aan boord van een schip 24 uur in touw zijn en in die periode zoveel mogelijk mijlen moeten maken. Het is dus een flinke uitdaging.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Beatrix.© Foto Patrick Hudepohl

’Geen onderscheid’

,,Maar de wind maakt ook geen onderscheid’’, aldus directeur Renee van Woerkom. De deelnemers - beperking of niet - doen dus voor honderd procent mee aan boord van de catamaran Beatrix, waarmee SailWise regelmatig zeilreizen maakt.

De Beatrix is volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk en wordt ingezet voor zeilvakanties op de Friese meren. Dankzij een joystick kunnen ook mensen met een verminderde handfunctie de boot besturen.

Winnen

Schipper Rinke Bergsma: ,,Iedereen wil natuurlijk winnen, maar wij vinden het belangrijk dat iedereen ook mee kan doen, of ze nu in een rolstoel zitten of niet.’’

Hij wijst erop dat mensen, eenmaal aan boord van de catamaran, vaak ontdekken dat ze in de praktijk veel meer kunnen dan ze denken.

Lees ook: Kampt Sailwise met financiële problemen door corona? Dan draagt Enkhuizen bij aan opknappen Lutgerdina

,,Tijdens onze zeilvakanties doen we in feite niet anders. Het maakt niet uit hoe zwaar je beperking is, we vinden wel een manier waarop je actief mee kunt zeilen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De Beatrix neemt deel aan de 24 uurs Race over het IJsselmeer.© Foto SailWise

Op vrijdag 26 augustus start De Beatrix de 24 uurs vanuit de haven van Stavoren, zaterdag wordt eind van de middag gefinisht in Medemblik. Mensen die mee willen zeilen tijdens deze race kunnen een mail met motivatie, maar ook informatie over hun beperking, sturen via e-mail: info@sailwise.nl.

Lees ook: Lutgerdina is terug in Enkhuizen nu coronaregels versoepeld zijn. Maar voordat er weer gezeild kan worden is nog wel steun nodig

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen