Waterlands Archief bereikt mijlpaal: Bouwtekeningen Wormer, Jisp en Wijdewormer thuis te raadplegen

Bouwtekening van woningen aan de Zandweg 92 en 94 in Wormer uit 1905.© foto waterlands archief

Koos Reitsma

Het Waterlands Archief heeft een mijlpaal bereikt. Alle bewaard gebleven bouwtekeningen uit de dossiers met bouwvergunningen van de gemeente Wormerland zijn digitaal te raadplegen via de website van het Waterlands Archief.

Het gaat om bouwtekeningen uit de vroegere gemeenten Jisp (tussen 1905 en 1990), Wijdewormer tussen (1905 en 1990), Wormer (tussen 1903 en 1990) en et huidige Wormerland (tussen 1991 en 2000). Al eerder kwamen de bouwtekeningen van Zeevang (2001-2015) online beschikbaar.

,,De oudste bouwtekeningen die we hebben van panden in de huidige gemeente Wormerland zijn dus van begin twintigste eeuw’’, zegt Migiza Victoriashoop projectmanager digitale informatievoorziening. ,,Oudere zijn er niet meer. Van andere gemeenten hebben we soms nog wel eerdere in bezit gekregen.’’ Het Waterlands Archief is afhankelijk van de gemeenten voor de volledigheid van de dossiers. ,,Er zijn gebouwen die niet meer bestaan en waar ook geen bouwtekeningen meer van zijn, maar er is ook een aantal wel bewaard gebleven.’’

Een bezoek aan het Waterlands Archief is hiervoor niet meer nodig. Wie op de website waterlandsarchief.nl een adres invult krijgt direct toegang tot de bouwtekeningen. Vanwege privacy redenen is de bouwvergunningaanvraag en het besluit met de naam en het adres van de aanvrager wel gedigitaliseerd, maar alleen op de studiezaal van het Waterlands Archief te raadplegen.

In latere gevallen zijn de aanvraag en het besluit (nog) niet online benaderbaar en te downloaden. Dat heeft te maken met privacywetgeving. ,,In dat geval zie je wel een dossiernummer en is het mogelijk die gegevens op te vragen en bij het Waterlands Archief in te zien’’, zegt

,,Er is veel vraag naar bouwtekeningen. Niet alleen particulieren hebben ze nodig voor bijvoorbeeld het aanvragen van een nieuwe vergunning, maar ook gemeenteambtenaren gebruiken ze vaak voor hun werk.’’ Het heeft er mede toe geleid dat in 2019 is besloten tot digitalisering van de bouwdossiers over te gaan. Daar werken de betrokken gemeenten, het Waterlands Archief en een digitaliseringsspecialist nu voor samen.

In totaal gaat het om de digitalisering van ruim een kilometer bouwvergunningendossiers. Daarvan is nu ongeveer 270 meter (ongeveer 5,4 terabytes) gedaan. Het is een tijdrovend project waarbij de dossiers eerst handmatig een voor een moeten worden gecontroleerd en scan-klaar gemaakt worden. Vervolgens scant een gespecialiseerd bedrijf de dossiers. De laatste stap is het plaatsen van de scans in het e-depot en archiefsysteem van het Waterlands Archief. De bouwtekeningen zijn vanaf dan online te bereiken.

Planning

In de planning komen de bouwvergunningendossiers van Beemster (1970-1990), Zeevang (1970-2000) en Edam-Volendam (1990-2010 nog dit jaar digitaal beschikbaar. Zie voor updates de website van het Waterlands Archief: waterlandsarchief.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.