Wekelijks dag naar mbo voor vmbo’ers moet hulp bieden aan personeelstekort technische sector

Medewerkers van Tabor College en Horizon College ondertekenen het convenant© Marcel Rob

Joyce Beuken
Hoorn

Tabor College d’Ampte en Horizon College Hoorn hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met de ondertekening wordt bevestigd dat 19 vmbo-leerlingen van Dampten na de zomervakantie een dag per week lessen zullen volgen op het mbo. Met de zogeheten doorlopende leerlijn, ofwel tech-mavo, willen de scholen een steentje bijdragen aan de oplossing van het personeelstekort in de technische sector.

Vincent Swier van het Tabor College verwacht met deze route Tech-mavoleerlingen beter te ondersteunen in de overgang van de middelbare school naar het beroepsonderwijs. „Het team dat hierop zit, komt geregeld samen. We kijken naar welke onderdelen van het vmbo en het mbo we eventueel kunnen samenvoegen.”

Docent Pieter Schouten meent dat het van belang is om meer leerlingen te enthousiasmeren voor de technische sector. „We hebben veel mensen nodig in de techniek. Het is belangrijk om leerlingen een goed beeld te kunnen geven van verschillende beroepsopleidingen.”

Leerling Martijn Groot (15) kan dit beamen. Hij liep stage bij drie uiteenlopende bedrijven. „Ik wilde zien wat de technische sector allemaal in kan houden.”

Een ander groot voordeel van de Tech-mavoroute is dat er een jaar versneld kan worden. Zo rondde leerling Daan de Wit (15) in zijn derde leerjaar al zijn praktijkvakken af. „Volgend jaar doe ik de theorievakken als Engels en Nederlands. Ik ga dan dus ook al een dag per week naar het mbo en een dag stage. Door van het derde en vierde leerjaar al vakken/onderdelen af te ronden is de overgang naar het mbo straks soepeler.”

Groot: „Ik merk dat de school heel flexibel is naar de leerlingen toe. Vakken waar je goed in bent, kun je versneld afronden, zodat je meer tijd hebt om te focussen op vakken waar je misschien wel moeite mee hebt of extra vakken te volgen.”

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol bij het succes van Tech-mavo. Schouten: „Leerlingen hebben natuurlijk een stage nodig. De route wordt door het bedrijfsleven breed omarmd. Aannemingsbedrijf Wit Wognum is een goed voorbeeld. Stagiaires kijken daar niet alleen mee op de werkvloer, maar ook op het kantoor. Techniek is natuurlijk meer dan alleen handwerk.”

In het programma van het Horizon College komen alle verschillende aspecten van de technische sector aan bod. Els Huitema, directrice van d’Ampte: „We zijn blij en trots op de unieke route die we hebben vormgegeven. Dat is onder meer te danken aan de eerste lichting enthousiaste leerlingen, maar ook vooral aan de docenten en andere collega’s, die kijken in mogelijkheden en over hobbels heenstappen.”

Lees ook: Euforie op arbeidsmarkt: meer vacatures dan beschikbaar personeel

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen