Hoe Rick Engelkes coronamiljoenen incasseerde voor een spookmusical

Producent Rick Engelkes bij het ontvouwen van zijn plannen voor de musical Willem van Oranje. Hier poseert hij bij het praalgraf van de hoofdpersoon in de Nieuwe Kerk in Delft.© Foto ANP /Guus Schoonewille

Jan Vriend
Amsterdam

De theaterwereld zet vraagtekens bij de 4,3 miljoen euro aan coronasteun die theaterproducent Rick Engelkes opstreek voor zijn musical ’Willem van Oranje’. De voorstelling is nooit gespeeld of gerepeteerd en het theater waarin de show te zien zou zijn is nooit gebouwd. Ook de omgevingsvergunning ervoor is nog niet rond. Dit blijkt uit onderzoek van deze krant.

Theatermakers konden aanspraak maken op een landelijk steunfonds vanwege geschrapte voorstellingen tussen november vorig jaar en februari dit jaar. „Met de gehonoreerde bedragen worden aanvragers in staat gesteld om uitvoerenden en zzp’ers door te betalen”, meldt het Fonds Podiumkunsten dat fungeert als ’doorgeefluik’ voor de subsidies. Anders gezegd: het overheidsgeld is bedoeld als compensatie voor geleden inkomstenverlies door coronamaatregelen. Producenten krijgen het geld om artiesten, decorbouwers, technici en anderen te betalen die inkomsten mis liepen tijdens de laatste lockdown.

Bij elkaar zijn er 634 aanvragen gehonoreerd voor een bedrag van bijna 110 miljoen euro. Het geld is voor theaters en poppodia en voor producenten van musicals, cabaretvoorstellingen, concerten en festivals.

De grootste bedragen gingen naar producenten van grote musicals. Zo kreeg Stage Entertainment het grootste bedrag (meer dan 17 miljoen euro) toegekend. Stage is het bedrijf achter voorstellingen als ’Aladdin’ (in het Circustheater in Scheveningen) en de musical over Tina Turner in het Beatrixtheater in Utrecht. De musical ’Soldaat van Oranje’ kreeg ruim drie miljoen euro via het Fonds. De Musical ’One’ werd van een faillissement gered dankzij 2,3 miljoen euro steun. De toekenningen brachten opluchting in de noodlijdende theaterbranche, maar roepen ook vragen op.

Vermoord

Zo kreeg Rick Engelkes’ bedrijf Waterfront Entertainment 4,3 miljoen euro overgemaakt. Waterfront is de firma achter de musical ’Willem van Oranje’, die volgens Engelkes vijf jaar gespeeld gaat worden in een speciaal te bouwen theater in Delft, waar de hoofdpersoon werd vermoord en begraven. Dit theater (1.350 plaatsen) is nooit gebouwd. En hoewel er de afgelopen jaren al een paar keer een première werd aangekondigd, werd die steeds uitgesteld. Namen van betrokken acteurs zijn nooit bekendgemaakt. Aan wie het coronageld precies is betaald, wil het bedrijf van Engelkes niet kwijt. Zelf reageert hij niet op vragen.

Bij deze krant bekende insiders menen dat Waterfront de regels voor de coronasteun handig heeft gebruikt om een probleemproject alsnog profijtelijk te maken.

Lees ook: Coronasteun als verdienmodel voor theatermaker

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen