Zijn megabatterijen de oplossing voor het stroomtekort? Liander gaat het proberen in Alkmaar, Amsterdam en Lelystad

© foto Liander

Hedzer Faber
Alkmaar

Zijn megabatterijen de oplossing voor het overbelaste stroomnetwerk? Netbeheerder Liander en GIGA Storage, ontwikkelaar van grootschalige batterijsystemen, starten in Amsterdam, Alkmaar en Lelystad pilots met grote batterijen om het elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken.

Hiermee lopen zij vooruit op de nieuwe Energiewet die momenteel in de maak is, laat de netbeheerder weten. Het concept is simpel: door tijdens daluren stroom op te slaan in de batterijpakketten, kun je die stroom weer benutten tijdens de piekmomenten. En ontstaat er dus meer ruimte op het stroomnet op het moment dat dit het zwaarst wordt belast.

Liander start met GIGA Storage drie pilots in zijn verzorgingsgebied. Het gaat om de inzet van batterijen in Amsterdam, Alkmaar en Lelystad. In delen van Amsterdam en Alkmaar heeft het elektriciteitsnet de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit, in Lelystad zit het net aan de grens als het gaat om het terugleveren van energie uit wind- en zonneparken. In Amsterdam en Alkmaar komt een batterij tussen 10 en 20 megawatt, in Lelystad om een batterij van 25 megawatt. Hierdoor verwacht Liander de wachtlijst op het stroomnet te verkleinen en meer klanten aan te sluiten.

(Tekst gaat door onder de grafiek)

Daar is veel van afhankelijk, tot en met de woningbouwopgave aan toe. Alkmaar wil bouwen op plekken in de stad waar nu nog bedrijven gevestigd zijn, maar niet kunnen verhuizen omdat ze niet de benodigde elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen op bedrijventerrein Boekelermeer aan de rand van de stad.

De eerste resultaten van de proef worden in 2023 verwacht. Ondertussen wordt ook doorgewerkt aan de uitbreiding van het stroomnetwerk met nieuwe kabels, extra transformatorhuisjes en elektriciteitsverdeelstations. Tot 2030 gaat het om een investering van zo’n 30 miljard euro.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.