Drechterland staat kap van 156 zieke iepen in Wijdenes toe

De Lekerweg in Wijdenes wordt nu nog omzoomd door de iepen.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

Cees Beemster
Wijdenes

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier mag de 156 zieke iepen langs de Lekerweg in Wijdenes kappen. De gemeente Drechterland heeft het schap hiervoor vergunning verleend.

Om de zieke iepen tussen de Hogeweg en de Middenweg weg te halen, vroeg het schap 20 april een vergunning aan bij de gemeente. Volgens het schap zijn de bomen door een onderontwikkeld wortelgestel instabiel. Nadat in januari door een storm een iep was omgevallen, heeft Hollands Noorderkwartier dit onderzocht.

Nieuwe bomen

De gemeente wilde niet over één nacht ijs gaan bij de kapaanvraag. Besloten werd eerst een extern adviesbureau in te schakelen die ook nog eens onafhankelijk naar de zieke bomen ging kijken. Dat is inmiddels gebeurd. Drechterland heeft op 4 juli besloten het hoogheemraadschap de kapvergunning te verlenen. Wel is het schap hierbij te verstaan gegeven dat er ook weer 156 nieuwe bomen moeten worden geplant.

Tegen het besluit van de gemeente kan nog wel tot 16 augustus bezwaar worden gemaakt. Nog niet is duidelijk welke bomen er straks langs de Lekerweg komen. Vanuit bewoners is geopperd om niet voor iepen te kiezen maar voor elzen.

Lees ook: Lekerweg in Wijdenes wacht kaalslag na omgevallen boom

Lees ook: Gemeente laat 156 zieke iepen in Wijdenes eerst onderzoeken

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen