Zaandamse Herman Gorterschool viert na een jaar alsnog een openingsfeest

Circustaferelen op het schoolplein.© Foto Wim Egas

Rob Swart
Zaandam

Het zwaard van een ninja afpakken, een ijskar op het plein, of juf Sophie op een eenwieler zien rijden, wanneer maak je dat nou mee? Op de Herman Gorterschool gebeurt het deze week.

Het nieuwe gebouw van de onderbouw van de school is al een jaar open maar van een goed openingsfeest is het nog niet gekomen. Toen het gebouw geopend werd golden er nog allerlei coronamaatregelen die het onmogelijk maakten om er met de hele school iets moois van te maken. Daarom doet de Herman Gorter het niet dunnetjes maar dik over. Met een stormbaan, een circusschool en een kermis op het plein. En een echte ijskar van Goemans.

De zeshonderd leerlingen van de school lopen deze week een circuit over het schoolplein waarbij ze alle attracties vanzelf tegenkomen. Bij de circusschool krijgen ze kort uitleg over hoe jongleren met bordjes op een stokje werkt, hoe je een diabolo in de lucht houdt en hoe je moet rijden op een fiets met maar één wiel. Dat laatste doet de circusleraar niet voor, want daar is zij naar eigen zeggen niet zo goed in. De jonge kinderen laten de eenwieler ook staan, maar juf Sophie kan het niet laten. ,,Tien jaar geleden heb ik het wel eens gedaan. Ik wil weten of ik het nog kan.’’ Ondertussen probeert een van haar leerlingen eindeloos een bordje te laten draaien op een stokje. Gelukkig is het plastic en geen Wedgwood.

Schooldirecteur Gerda Pérez ziet het allemaal tevreden aan. ,,Dit heeft zo lang niet gekund. Met een nieuw gebouw moet je een echt feest vieren. Maar met zeshonderd leerlingen en twaalfhonderd ouders was dat niet te doen.’’ Net als elke andere school heeft de Herman Gorter reisjes en vieringen moeten afzeggen of minimaliseren.

Donderdagmiddag wordt de school officieel geopend en vrijdag gaan de leerlingen in optocht door de buurt.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.