Sporthal van atletiekvereniging Assendelft aangewezen voor tijdelijke noodopvang van ruim 200 asielzoekers uit Ter Apel

De hal van Lycurgus.© Foto Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Frederique Teillers
Assendelft

De sporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft wordt zo snel mogelijk gereed gemaakt om 225 opvangplekken voor asielzoekers te creëren. Het gaat om mensen die niet terecht kunnen in het overvolle aanmeldcentrum van Ter Apel.

Dat heeft de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland woensdagochtend bekendgemaakt. Er zijn al maanden opvangproblemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat kampt met een groot tekort aan bedden. Eerder ving de regio een aantal asielzoekers op in Sporthal de Spatter in Wormer. Deze locatie is voornamelijk in gebruik door Oekraïense vluchtelingen en sluit op 12 juli.

De zeven gemeenten en de veiligheidsregio gingen op zoek naar een andere locatie voor de in totaal 225 opvangplekken die gevraagd worden van de regio. De sporthal in Assendelft is hiervoor geschikt omdat alle plekken op één locatie gerealiseerd kunnen worden.

Lees ook: Asielzoekers moeten op stoelen slapen in aanmeldcentrum Ter Apel

Lees ook: Noodopvang asielzoekers in sporthal Wormer: ’Situatie in Ter Apel zo schrijnend, dat we niet kunnen toekijken’, zegt burgemeester Judith Michel

Burgemeester Jan Hamming en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, is het bestuur van Lycurgus dankbaar dat de vereniging is ingegaan op het noodverzoek en de sporthal tijdelijk ter beschikking stelt. Het is de bedoeling dat de sporthal tot uiterlijk 1 oktober onderdak biedt aan maximaal 225 personen. Dit betekent dat de opvang in deze periode ook leeg kan staan of dat er minder dan de maximale capaciteit wordt benut.

De veiligheidsregio krijgt ondersteuning van het Rijk in de vorm van helpende handen en busvervoer. Naar verwachting start deze week het inrichten van de locatie. Het streven is om de sporthal rond 15 juli klaar te hebben om de eerste asielzoekers op te vangen. Dan zijn ook mensen aanwezig die begeleiding, dagbesteding en verzorging aanbieden.

’Helpende hand’

Op het buitenterrein van Lycurgus kan komende maanden wel gesport worden. Vanaf 1 oktober is de hal ook weer voor binnenactiviteiten beschikbaar. „Gezien onze maatschappelijke betrokkenheid wil AV Lycurgus met liefde de helpende hand toesteken door asielzoekers een mooi tijdelijk onderdak te bieden op ons complex”, aldus de voorzitter van Lycurgus, Armand Ellsworth. Leden van de atletiekvereniging en directe omwonenden van de sporthal ontvangen deze week nog een informatiebrief.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterlandhad had de sporthal al eerder op het oog voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat bleek toen niet nodig.

Lees ook: Sporthal atletiekclub Assendelft niet nodig voor opvang vluchtelingen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd om tijdelijk 225 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers te realiseren om de tekorten in de asielopvang op te vangen en de acute situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Hiermee krijgt het Rijk de tijd om een structurele oplossing in te richten.

Lees ook: Zaanstreek-Waterland moet zo snel mogelijk crisisopvang regelen voor 225 asielzoekers

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.