OM eist 5 jaar cel en tbs voor aanslag op Groningse journalist

ANP Producties | Bron: ANP
Groningen

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van vijf jaar en een tbs-behandeling met voorwaarden tegen Tjeerd P. (32) en Jaimy John W. (33) voor brandstichting en een poging tot moord op een Groningse journalist in 2021. De officier van justitie sprak maandag voor de rechtbank in Groningen van een aanslag op de persvrijheid.

De mannen gooiden op de ochtend van 19 augustus rond 03.00 uur een brandend bierflesje door de voordeur bij journalist Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom. Groeneveld en zijn partner wisten het vuur te doven en bleven ongedeerd. De mannen had drie bierflesjes bij zich. Volgens het OM waren het molotovcocktails.

P. en W. behoorden tot een groep complotdenkers rond corona. Ze kenden elkaar van demonstraties. Groeneveld schreef kritisch over coronacomplotdenkers en was daardoor volgens het OM een doelwit. P. en W. hebben hun daad bekend en zeggen spijt te hebben.

Duidelijk plan

"Mensen die een publieke taak uitoefenen, zeker ook journalisten, moeten hun werk ongestoord kunnen doen", aldus de officier van justitie. "Zonder persvrijheid, geen democratische rechtsstaat." Het OM is van mening dat de mannen een duidelijk plan hadden. "Er waren zoveel momenten waarop zij zich hadden kunnen bezinnen en beraden om het niet te doen", aldus de officier.

Volgens de advocaat van W. is er in een paar minuten tijd gehandeld en waren de mannen dronken. Het doel was om Groeneveld aan het schrikken te maken, aldus de raadsman. Volgens de verdediging was het brandgevaar ook niet zo groot. Zo zat er geen benzine maar een andere, minder brandbare vloeistof in de flesjes. "Een actie door twee domme, simpele zielen", zei de raadsman van W. Volgens de advocaat van P. ging het om een klein vuurtje dat vanzelf was uitgegaan.

Een psycholoog en een psychiater hebben vastgesteld dat P. en W. verminderd toerekeningsvatbaar zijn. P. heeft een licht verstandelijke beperking met narcistische trekken. Ook is er sprake van een stoornis met drugsgebruik. Hij woonde tot zijn arrestatie in een instelling, heeft psychoses gehad en in een kliniek gezeten. W. heeft onder meer een antisociale persoonlijkheidsstoornis en kampt met alcoholproblemen. De kans op herhaling is bij beide mannen groot, zeggen de deskundigen.

De rechtbank doet op 18 juli uitspraak.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.