Picknickend van paardensport genieten bij Beyaert in de jubilerende Purmer

Vanaf links de amazones Nadine Vervoort, Margriet Schouten, Merel Guitink en Jacoline Beets, die een viertal zullen rijden.

Vanaf links de amazones Nadine Vervoort, Margriet Schouten, Merel Guitink en Jacoline Beets, die een viertal zullen rijden.© Foto Rijvereniging Beyaert

Hans Swierstra
Purmerend

Ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van de Purmer heeft paardensportvereniging Beyaert het evenement ’Paard en picknick’ in het leven geroepen. Op zaterdag 16 juli is er op het terrein aan de Westerweg 56 in Purmerend een gratis toegankelijke paardendag tijdens de Purmerfeesten.

Er worden verschillende demonstraties gegeven en bezoekers kunnen die bekijken onder het genot van een picknick. Het evenement wordt van 11 tot 16 uur gehouden en gedurende de dag worden de demonstraties een aantal keren herhaald. Overigens beperken die zich niet tot paarden, want ook de boogschuttersvereniging verzorgt een demonstratie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het affiche van het evenement.

Het affiche van het evenement.© Afbeelding Rijvereniging Beyaert

De amazones Merel Guitink met Ronaldhino, Nadine Vervoort met Unlimited, Margriet Schouten met Happinez en Jacoline Beets met Denver gaan een viertal rijden. Zij rijden dan in colonne verschillende figuren tegelijk. „Het is een mooi samenspel om te zien”, belooft Jacoline Beets. „Er zal een springdemonstratie gegeven worden door Merel. Zij is vooral actief in spring- en crosssport en ze springt met haar pony Viola in de klasse Z.”

Lees ook: Het is feest in de vierhonderdjarige Purmer, maar er zijn ook zorgen over de toekomst: ’De bewoners hier zitten al zo lang in onzekerheid’

Beets zelf rijdt met haar paard Denver een kür op muziek. Zij komt uit op klasse Z-niveau. „Er worden ook verschillende rassen getoond en het is mogelijk om de pony’s te aaien.’’

Overigens werd het viertal Vervoort, Schouten, Beets en Caroline de Gier zondag in Oudkarspel kampioen van Noord-Holland in de klasse L. Zij mogen nu naar het NK in Ermelo.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kampioenen vanaf links: rechts Jacoline Beets, commandante Ilse van Soelen, Margriet Schouten-Duijn, Nadine Vervoort en Caroline de Gier.

De kampioenen vanaf links: rechts Jacoline Beets, commandante Ilse van Soelen, Margriet Schouten-Duijn, Nadine Vervoort en Caroline de Gier.© Foto Rijvereniging Beyaert

Stevige boterham

Naarmate deze feestdag naderde werden er binnen rijvereniging Beyaert verschillende ideeën geopperd. De nadruk moest liggen op een gezellig samenzijn met de paardensport. Daaruit is ’Paard en picknick’ voortgekomen. Voor de liefhebbers zijn picknickboxen verkrijgbaar voor 7,50 euro (kidsbox) of 11,50 euro per persoon. In de kidsbox zit een stevige boterham met jonge kaas, een appel, appelsap en een muffin, allemaal afkomstig uit de Beemster. De volwassenenbox bevat dit ook, met daarbij een boterham met gebakken ei en een appeltaartje. Wie zich aanmeldt voor de boxen, kan ook dieetwensen doorgeven. Bezoekers moeten wel zelf een picknickkleedje meenemen. Reserveren (voor 10 juli) kan via tel. 06-18640451.

Rijplezier

Rijvereniging Beyaert, die al sinds 1928 bestaat, heeft een lange geschiedenis aan de Westerweg. De boeren uit de Purmer gingen hun paarden behalve voor het werk op het land namelijk steeds meer gebruiken voor hun rijplezier. De rijvereniging houdt vijf keer per jaar wedstrijden voor springen en dressuur en er wordt wekelijks lesgegeven.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.