LTO roept op tot einde aan boerenblokkades van distributiecentra

Sjaak van der Tak.

Sjaak van der Tak.© Archieffoto

ANP
DEN HAAG

Belangenvereniging LTO roept boeren die distributiecentra blokkeren op daar mee te stoppen voordat de voedselvoorziening in gevaar komt. „Mogelijk is dat acties rond distributiecentra de voedselvoorziening raken en ook ouderen en kwetsbaren raken die geen boodschappen ontvangen”, zegt voorzitter Sjaak van der Tak. „Zet deze actie niet te lang door.”

Op verschillende plekken in het land ontstonden er maandag files doordat boeren de snelweg blokkeerden of langzaam reden met landbouwvoertuigen. Ook zijn er dus meerdere distributiecentra geblokkeerd met tractoren, waardoor er in supermarkten maandag lege schappen te zien waren. Supermarktkoepel CBL waarschuwt voor miljoenen euro’s aan schade als de boeren hun blokkades doorzetten.

LTO noemt de blokkades van distributielocaties en ook snelwegen een onaanvaardbare manier van actievoeren. „Een overgrote meerderheid van onze leden kijkt net als de rest van Nederland met afkeuring naar dergelijke acties, die ongeschikt en onwettelijk zijn”, licht een woordvoerder toe.

De zegsman geeft aan dat boeren en tuinders zich wat LTO „terecht grote zorgen maken over wat er op ze afkomt”, en dat de meeste van hen daar op een goeie manier uiting aan geven. Ook maandag waren er volgens de woordvoerder voorbeelden van agrariërs die binnen de wet demonstreerden, bijvoorbeeld door bij gemeentehuizen in gesprek te gaan met lokale bestuurders. „Dat valt binnen je recht, maar een blokkade valt dat niet. Dat keuren we af, je hebt je zoals iedereen aan de wet te houden.”

LTO vindt bovendien dat de acties geen zoden aan de dijk zetten voor de boeren, die ontstemd zijn over de stikstofplannen van het kabinet. „Het moet over de inhoud gaan”, zegt de woordvoerder. „We hebben de steun van de samenleving hard nodig om met de provincies tot beter beleid te komen. Maar het moet dan wel over dat beleid gaan en niet over de acties.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen