Aantal gevallen van apenpokken neemt toe

ANP Producties | Bron: ANP
Bilthoven

De snelheid waarmee het apenpokkenvirus zich in Nederland verspreidt, neemt toe. Het virus is tot nu toe bij 352 mensen vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vergeleken met afgelopen donderdag zijn er 64 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Die toename is aanzienlijk sterker dan de stijging in de afgelopen weken.

Onder de mensen die het virus hebben opgelopen, is een kind in de basisschoolleeftijd. Het is niet bekend hoe dat kind besmet is geraakt, maar volgens het RIVM is er geen vermoeden van misbruik. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact, en dat kan ook op andere manieren dan bij seks gebeuren.

Verspreiding

De andere besmette mensen zijn mannen, en de meesten van hen zijn mannen die seks hebben met mannen. Eerder werd bekend dat een deel van de besmet geraakte mannen op het Darklands Festival in België is geweest. Dit fetisjfestival werd aangemerkt als mogelijke brandhaard. Darklands is zo'n twee maanden geleden gehouden, van 4 tot en met 9 mei. Na de besmetting kan het 5 tot 21 dagen duren voor mensen de eerste klachten krijgen. Dat betekent dat de mensen die nu positief testen, het virus niet op Darklands hebben opgelopen.

Het RIVM waarschuwde vorige week maandag dat de komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot "intensievere verspreiding" van het apenpokkenvirus binnen Nederland. De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Hij is hersteld en weer thuis.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.