Bedrijfsleven roept politiek op weer te gaan praten met boeren

© GLOCALmedia

ANP
ZOETERMEER

Ondernemersorganisatie evofenedex, die voor duizenden bedrijven de belangen behartigt op het gebied van handel en logistiek, roept de politiek op om weer te gaan praten met de actievoerende boeren. Ook zouden de autoriteiten moeten ingrijpen nu er goederenstromen worden geblokkeerd.

De blokkades door boeren van distributiecentra en belangrijke wegen van maandag gaan evofenedex veel te ver. De vereniging dringt er daarom op aan dat er snel naar een oplossing wordt gezocht. Het vrije vervoer van goederen zou door demonstraties niet mogen worden belemmerd.

„Het is jammer dat we maatschappelijk op het punt zijn gekomen dat betrokkenen niet meer met elkaar spreken of dat niet lijken te doen vanuit een gezamenlijk belang”, constateert evofenedex in een verklaring. „Met de oneigenlijke acties wordt de gehele logistieke keten en de consument geraakt. Wij staan achter het demonstratierecht maar dit mag niet leiden tot acties waarbij de wet wordt overtreden.”

Hoeveel schade ondernemingen precies lijden door de blokkades van de boeren, durft een woordvoerster van evofenedex nog niet in te schatten. Wel wijst ze erop dat een econoom van Rabobank nog niet zo lang geleden heeft becijferd dat een file gemiddeld zo’n 200 euro per uur per vrachtwagen kost. Supermarktkoepel CBL vreesde maandagmiddag al dat de schade voor de supermarktbranche in de miljoenen loopt als de blokkades nog lang aanhouden.

Lees ook: Ons liveblog over de boerenprotesten maandag in Noord-Holland

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen