Ruim 150 goede doelen met 330 miljoen in de prijzen bij Postcode Loterij

Van onze verslaggever
Utrecht

Deelnemers van de Postcode Loterij hebben vorig jaar 331,9 miljoen euro bij elkaar gespeeld voor 175 goede doelen. De cijfers werden gisteren toegelicht bij het Goed Geld Gala van de loterij in Utrecht.

Minimaal 40 procent van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij is voor goede doelen, de rest gaat naar prijzen en de organisatie.

Van de opbrengst van vorig jaar ging bij elkaar ruim zestig miljoen euro naar organisaties die hulp verlenen aan gedupeerden van de oorlog in Oekraïne, zoals Artsen zonder Grenzen (die 13,5 miljoen van de loterij kregen), Cordaid (4.1 miljoen), het Rode Kruis (5,4 miljoen) Vluchtelingen weg Nederland (10 miljoen) en Unicef (13,5 miljoen).

In eigen land krijgt een project van KWF Kankerbestrijding een miljoen euro van de Postcode Loterij. Het gaat om acht nieuwe zorglocaties waar (ex-) kankerpatiënten terecht kunnen voor psychologische zorg. Ook gaat er een half miljoen euro naar een platform dat alleenstaande moeders steunt bij vragen over werk, inkomen en opvoeding.

Roger Federer

Het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij werd gisteren opgeluisterd door 20-voudig grandslamwinnaar Roger Federer, die jonge tennissers een clinic gaf. De Roger Federer Foundation ontvangt een jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro. Met deze stichting steunt de tennisser onderwijsprojecten in Zwitserland en Afrika.

Boeren

De Postcode Loterij steunt Solidaridad dit jaar eenmalig met 12,7 miljoen euro voor een project waarmee boeren in Oeganda, Kenia, Colombia en Nicaragua hun inkomen kunnen verbeteren en het klimaat een duwtje in de rug geven. Door bomen te planten en slimme landbouwmethodes toe te passen kunnen deze boeren namelijk CO2 vastleggen op hun land en in de bodem. Bij succes van dit project kan de aanpak opgeschaald worden naar miljoenen kleinschalige boeren wereldwijd. Daarmee laat dit project zien dat armoedebestrijding en de strijd tegen klimaatverandering hand in hand kunnen gaan.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen