Boeren blokkeren distributiecentra Albert Heijn in Zaandam en Vomar in Alkmaar: vrachtwagens kunnen terrein niet af [update]

Boeren blokkeren ook de wegen rondom Albert Heijn in Zaandam.© GLOCALMedia

Boeren blokkeren de Vomar in Alkmaar.© GLOCALMedia

1 / 8
Internetredactie
ALKMAAR

Protesterende boeren hebben maandagochtend distributiecentra van Albert Heijn in Zaandam en Vomar in Alkmaar geblokkeerd. Vrachtwagens van de supermarktketen kunnen het terrein niet af. Inmiddels heeft de politie de weg volledig afgesloten voor het verkeer, ook personeel kan niet meer met hun auto het terrein op.

De boeren verzamelden zich rond 4.45 uur bij de distributiecentra. Tientallen trekkers staan verspreid over de wegen rondom de panden.

Vrachtwagens van de supermarkt kunnen het terrein niet af om de winkels te bevoorraden. Een truck wist bij de Vomar de blokkade nog net te omzeilen en reed over het gras weg. De anderen vrachtwagens staan inmiddels muurvast. De politie is in Alkmaar met zo’n 5 voertuigen aanwezig. Volgens getuigen vragen ze de boeren naar hun legitimatiebewijs.

Lees ook: Ons liveblog over de boerenprotesten maandag in Noord-Holland

(Tekst gaat door onder de video)

Ook bij transportbedrijf Kuehne + Nagel in Zaandam, dat de distributie verzorgt voor meerdere supermarkten, staan boeren op de weg en kunnen vrachtwagens het terrein niet af. Boeren versperren ook de wegen van distributiecentra van Jumbo, Lidl en Boni op verschillende plekken in het land.

(Tekst gaat door onder de foto)

© GLOCALmedia

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

’Werk thuis of vertrek later’

De boeren kondigden aan het hele land vandaag ’plat te leggen’. Naast distributiecentra zouden ook luchthavens en belangrijke wegen worden geblokkeerd. Rijkswaterstaat waarschuwt rekening te houden met extra reistijd, later te vertrekken of thuis te werken. Wie toch op weg gaat wordt gevraagd extra eten en drinken mee te nemen.

Met de acties protesteren de boeren tegen het stikstofbeleid van de regering. Volgens de plannen moeten veel boeren de veestapel fors verminderen om Natura2000-gebieden te beschermen.

[update 11.15 uur]

Boeren weer weg bij distributiecentrum in Zaandam

Protesterende boeren zijn na een blokkade van enkele uren weer vertrokken bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. De boeren, veelal uit Noord-Holland, waren vroeg in de ochtend met zo'n dertig trekkers bij de poorten gaan staan. Daarop sloot de politie de wegen in de omgeving af.

Volgens een aanwezige politieagent heeft burgemeester Jan Hamming van Zaanstad de actie verboden. Daarop hebben boeren en politie overlegd, alles in een gemoedelijke sfeer. De actievoerders besloten daarna "naar huis te gaan", al suggereerden sommigen langs het provinciehuis in Haarlem te rijden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.