In Venhuizen loopt alles op rolletjes tijdens succesvolle vierde editie ’Rondje’

De wielerronde tijdens de Jaarmarkt Venhuizen

De wielerronde tijdens de Jaarmarkt Venhuizen© foto jaap van der pijll

Gerda Holla
Venhuizen

Na twee jaar afwezigheid is ‘Rondje Venhuizen’ terug van weggeweest. En hoe. Heel het dorp loopt uit om over de jaarmarkt te flaneren en de wielrenners hun rondjes over het dorpsparcours te zien rijden.

Het zonnetje schijnt onophoudelijk; er zijn maar weinig mensen die niet met een grote lach op het gezicht rondlopen. De vierde editie van de jaarmarkt en de wielerkoersen wordt bijna hetzelfde georganiseerd zoals dat gebeurde vóór corona.

(Tekst gaat door onder de foto)

Iedereen vermaakt zich tijdens de Jaarmarkt en Rondje Venhuizen.

Iedereen vermaakt zich tijdens de Jaarmarkt en Rondje Venhuizen.© foto jaap van der pijll

,,Alleen de brommerraces, die hebben we eruit gehaald, dat werd te hectisch,” licht organisatievoorzitter Erwin Ruijter toe. ,,Maar voor de rest is het hetzelfde als onze eerste drie edities.”

Veiligheid

Daarbij staat veiligheid voorop en moet het vooral leuk zijn voor de inwoners, vertelt hij. ,,We hebben de regie in eigen hand en denken niet in problemen, maar in mogelijkheden. We bewijzen dat het anders kan en doen dit voor het dorp.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Tijdens de wielerronde.

Tijdens de wielerronde.© foto jaap van der pijll

Vroeg in de ochtend starten de jeugdwedstrijden van HRTC, gevolgd door de dikke-bandenrace voor diverse leeftijdscategorieën en daarna de wielerkoersen.

Waar de allerkleinsten uit het dorp op hun gewone fiets hun wedstrijd rijden, verschijnen er in de loop van de middag steeds professionelere renners, tot aan uit heel Noord-Holland toe. Deze groep varieert van recreatieve renners tot goede amateurwielrenners. In totaal doen er 230 fietsers mee.

Allerkleinsten

De allerkleinsten fietsen een stukje van 150 meter heen en weer op hun loopfietsjes. Eén peutertje wil al vóór het startschot weg, dit zorgt voor veel hilariteit. Dan volgen de vijf- en zesjarigen die iets meer meters af moeten leggen. Milan Groot (6) uit Venhuizen weet deze wedstrijd te winnen. Hij laat z’n beste vriend Marijn vlak achter zich. ,,Nee, ik had niet getraind, maar ik zwem en voetbal wel,” glundert hij.

Jaarmarkt

De wielerronde in Venhuizen.

De wielerronde in Venhuizen.© foto jaap van der pijll

Ondertussen doet een marktkoopvrouw van accessoires en kleding goede zaken op de jaarmarkt. ,,Dit is dit jaar de tweede markt waar ik sta. Het is twee jaar niks geweest, het werd aldoor gecanceld. Ik verkoop drie stuks voor de prijs van twee, dat stimuleert de verkoop,” lacht ze.

Ook Ron Wisker van ijssalon Vivaldi verkoopt onophoudelijk zijn ijsjes.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lachende gezichten op de Jaarmarkt Venhuizen.

Lachende gezichten op de Jaarmarkt Venhuizen.© foto jaap van der pijll

,,Het is fijn dat het nu allemaal weer kan. Dit is echt een hele leuke jaarmarkt. Het begint ’s morgens vroeg al en de combinatie met de wielerronde is echt een hele goede.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen