Zaanstad in de rij voor regentonsubsidie: al meer dan 500 aanvragen voor tegemoetkoming van 80 euro

Inwoners van Zaanstad krijgen 80 euro terug van de gemeente als ze een regenton aanschaffen.

Inwoners van Zaanstad krijgen 80 euro terug van de gemeente als ze een regenton aanschaffen.© Archieffoto

Robert Jan van der Woud
Zaandam

Meer dan vijfhonderd inwoners van Zaanstad hebben al gebruikgemaakt van de gemeentelijke regentonsubsidie. Bij aanschaf van een regenton krijgen ze 80 euro op hun rekening gestort.

De subsidieregeling bestaat sinds 1 april en is bedoeld om tuinen te vergroenen en te zorgen voor kleinschalige waterberging. Tot het einde van het jaar krijgen inwoners een tegemoetkoming van maximaal 80 euro als ze een regenton aanschaffen. Bewoners kunnen zelf bepalen welke regenton ze kopen en waar, en hebben vrije keuze in de bijbehorende materialen. Na het insturen van de bonnetjes en een foto van de geplaatste ton worden die vergoed ter waarde van 80 euro per inwoner.

Regenwater kan prima gebruikt worden voor het lappen van de ramen en het water geven van de planten. Volgens de gemeente is regenwater zelfs beter voor plantjes dan kraanwater, omdat er minder kalk in zit. Bovendien besparen inwoners op die manier drinkwater.

Op de gemeentelijke website www.zaanstad.nl is een formulier te vinden waarmee de subsidie aangevraagd kan worden. De gemeente heeft een digitale kopie van de bon of factuur nodig, en een foto van de gevraagde regenton. kun je bijvoorbeeld hergebruiken om je ramen te lappen of je planten water te geven. Voor de regeling is in totaal 80.000 euro beschikbaar. Daarvan is nu meer dan de helft al vergeven.

Vanwege de vele aanvragen neemt de afhandeling van de aanvragen wat tijd met zich mee, aldus de gemeente. ,,Het aangevraagde bedrag maken we maximaal binnen negen weken over.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.