Ook biologische en natuurinclusieve boeren ontspringen de dans niet: dat doet wat met je | column

Hanna Hilhorst

Pumps in de polder. Hanna Hilhorst verruilde het stadse leven voor de koeienstal en een bestaan als boerin in het Noord-Hollandse Ilpendam. Wekelijks doet ze van haar ervaringen op het platteland.

Sinds ook wij meedoen aan de boerenprotesten, krijgen we de vraag van vrienden en dorpsgenoten: ,,Jullie boerderij loopt toch geen gevaar? Jullie werken toch biologisch en natuurinclusief? En jullie hebben toch een exclusieve bedrijfsvoering?”

Dat klopt. Maar al eerder hebben wij ervaren dat dat helemaal geen donder uitmaakt in Den Haag. Al bij eerdere reductierondes bleek dat de politiek geen uitzondering maakte voor boeren die nota bene door henzelf als koploper waren betiteld.

Ook koplopers krijgen torenhoge boetes en een bord tegen hun kop. En ik kan je zeggen: dat doet wat met je. Tot 2015 had ik een blind en braaf vertrouwen in de overheid, daarna ging het snel bergafwaarts. Zéker toen we 21.000 euro moesten betalen omdat we in afwachting van een rechterlijke uitspraak geen koeien naar de slacht hadden gedaan - lang verhaal. Zo’n boete kun je opleggen aan criminelen, maar niet aan boeren die al jaren streven naar een goed evenwicht tussen mens, natuur en milieu.

Uit Den Haag voel ik geen menselijkheid en geen respect. Enkel arrogantie en vernedering. En het zaadje van wantrouwen en frustratie dat jaren geleden in ons is geplant, is gaan groeien. Gaan woekeren. Niet alleen in ons, maar in zoveel boeren. De collega’s die wij kennen, zijn allemaal voor een transitie naar duurzamere landbouw. De een als koploper, de ander als hekkensluiter. Maar besef eens hoe moeilijk het is om je blik naar de toekomst gericht te houden, als de grondvesten onder je voeten schudden. De politiek duwt ons al jaren van links naar rechts. Laat ons struikelen en deelt klappen uit.

Wie zaait, zal oogsten.

Niet dat ik oproep tot geweld of intimidatie. Nee, daar houd ik ook niet van. Maar van mij mag iedere boer een podium zoeken voor zijn verhaal. En de opgebouwde frustratie van de daken schreeuwen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.