Genieten van een concert, gewoon bij je buurman in de tuin. Hilversummer André geeft Ron het podium tijdens Gluren bij de buren

Het zevenkoppige publiek in de tuin van André Uijlenhoed (met wit shirt) bleef droog.

Het zevenkoppige publiek in de tuin van André Uijlenhoed (met wit shirt) bleef droog.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Susanne van Velzen
Hilversum

In tientallen huiskamers en tuinen in Hilversum, Soest, Soesterberg en Baarn werden zondag miniconcertjes gegeven. Bewoners stelden enthousiast hun huis open voor het evenement Gluren bij de Buren. Zo zong Ron Lindeman in de tuin van André Uijlenhoed in Hilversum zijn liedjes.

Het buitje rond half twee zondag in Hilversum was kort maar krachtig. Het afdakje en de parasol boven het zitje in de tuin van André Uijlenhoed aan de Hilversumse Bosdrift deden hun werk. Het zevenkoppige publiek bleef droog tijdens het eerste miniconcert van singer-songwriter Ron Lindeman.

In 33 gemeenten verdeeld over het hele land werd zondag meegedaan met Gluren bij de Buren, het gratis huiskamer- en tuinenfestival. Lokaal talent krijgt op deze dag de kans om zich te presenteren. Op een intiem podium zingen en spelen zij zich in de kijker. ,,Ik was een paar jaar geleden zelf bij anderen gaan kijken en dacht ’leuk om het ook een keer bij mij thuis te doen. Toen had ik geen tuin, nu wel.”

Muzieksmaak

En dus meldde Uijlenhoed zich aan bij de organisatie. Die koppelde hem aan Ron Lindeman. ,,Ik kende hem niet. Hij speelt gevoelige liedjes, zeg maar”, vertelt de Hilversummer na afloop van het eerste van de drie concertjes. ,,Mooi hoor. Ik heb zelf een hele brede muzieksmaak. Van klassiek tot trance muziek.”

Lindeman schrijft tekst en muziek van zijn nummers zelf en begeleidt zichzelf op de akoestische gitaar. Zijn liedjes variëren van lovesongs met poëtische teksten tot harde maatschappelijk geëngageerde teksten. Uijlenhoed kijkt terug op een geslaagde middag. ,,Er was thee en koffie van de organisatie en ik heb zelf nog een wijntje geschonken aan het eind van de middag. Mijn buurvrouw kwam met hapjes. Het is gewoon ontzettend leuk om hier aan mee te doen.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen