Zelenski: raketaanval op flatgebouw Odessa was doelgericht

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa, waarbij vrijdag tenminste 21 doden en tientallen gewonden vielen, geen ongeluk was maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het een terroristische daad.

"Het was een simpel appartementengebouw waar ongeveer 160 mensen, gewone mensen, burgers, woonden", zei Zelenski in een videoboodschap. Er werden volgens de president geen wapens of militaire middelen bewaard in het gebouw, "zoals de Russische propaganda altijd beweert over dit soort aanvallen".

Ook op andere plaatsen in Oekraïne vielen Russische bommen, zoals op woonhuizen in Solviansk, in het hart van de Donbas-regio. Daarbij werd een vrouw in haar tuin gedood en raakte haar man gewond, aldus een buurman. De getuige zei dat bij de aanval clustermunitie werd gebruikt die zich over een groot gebied verspreidde voordat het ontplofte en gebouwen en mensen trof die zich buiten bevonden. De aanvallen kwamen nadat Moskou zijn posities op Slangeneiland had opgegeven.

Duitsland veroordeelt de Russische bombardementen. "De wrede manier waarop de Russische agressor de dood van burgers op zijn geweten heeft en weer spreekt van collaterale schade is onmenselijk en cynisch", zei de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.