’t Zand in actie voor Shannon (16), die na ongeluk in coma ligt. Met crowdfunding en benefietwedstrijd

Shannon van den Berg.

Shannon van den Berg.© Foto aangeleverd

Marten Visser
’t Zand

Bewoners van ’t Zand komen in actie voor Shannon van den Berg, die zwaar gewond is geraakt bij een aanrijding op de Bosweg. Ze zamelen geld in voor haar revalidatie. De gemeenteraad wil dat de Bosweg snel veiliger wordt gemaakt.

Shannon wordt in februari gegrepen door een personenbusje, terwijl ze aan de kant van de weg staat te wachten tot ze kan oversteken. Ze loopt onder meer hersenletsel op. Momenteel verblijft de 16-jarige handbalster in een speciale kliniek in Tilburg. Er zit gelukkig verbetering in haar toestand, meldt haar vader. De familie heeft goede hoop dat ze door intensieve behandelingen in de kliniek weer volledig bij bewustzijn komt en verder kan werken aan haar herstel.

Lees ook: Martijn en Finnula horen een klap en zien buiten iets door de lucht vliegen. Hun dochter Shannon (16) is voor het huis van de weg gereden. ’De grootste nachtmerrie, keer honderd’

Shannon is een vaste waarde in de A1 van handbalvereniging Geel Zwart. Ze wordt gemist, zegt haar coach Kelly de Heer. De club houdt maandag een benefietwedstrijd om geld in te zamelen. „Op het handbalveld is Shannon een fanatiekeling. Ze zet zich altijd volledig in. Wij zeiden al tegen elkaar: ’zoals ze in het veld is, zo zal ze nu ook aan de bak moeten voor haar herstel’. Dat is haar wel toevertrouwd”, aldus De Heer.

Zak drop

De A1 van Geel Zwart speelt maandag een benefiet.

De A1 van Geel Zwart speelt maandag een benefiet.© Foto aangeleverd

Maandag speelt de A1 tegen B1, waar Shannon vaak invalt. De bedoeling is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de familie Van den Berg, die vanwege de revalidatie van Shannon veel extra kosten moet maken. „We willen ze een hart onder de riem steken, laten zien dat we er voor ze zijn. Als er één gezin sociaal is, dan zijn zij het wel. Moet er gereden worden? Dan zijn ze er. En er is altijd een zak drop of een pak koekjes voor de meiden. Ik doe de coaching van de A1 samen met Finnula, de moeder van Shannon. We doen dit ook voor haar.”

De hoop is dat sporthal Multitreffer in het dorp maandag afgeladen vol zit. Iedereen betaalt €2,50 entree om de kas te spekken, daarnaast worden er rozen verkocht en is er in de rust van de wedstrijd een veiling van een shirt van het Nederlands handbalteam. Met de handtekeningen van de internationals er op. Elk doelpunt levert geld op, want er zijn sponsors die per punt bijdragen. Het moet dus een doelpuntenfestijn worden? „Haha, ja. We hebben al gezegd: zo nu en dan moeten we even een stapje opzij doen, want er moet wel flink gescoord worden.”

Brandstofprijzen

De opbrengst van de handbalbenefiet komt bovenop het geld dat via crowdfunding al is ingezameld. Een actie van Zandtemer Maggi Kovindan heeft binnen een paar weken meer dan veertienduizend euro opgeleverd. „Ik ken de familie Van den Berg”, zegt Kovindan. „Je leeft met ze mee. Op een gegeven moment dacht ik: wat zal hen dit wel niet kosten? Alleen het reizen al. Ze rijden bijna dagelijks heen en weer van ’t Zand naar Tilburg. We weten allemaal hoe het met de brandstofprijzen zit. Vandaar die crowdfunding. Het streefbedrag heb ik op vijfduizend euro gezet. Dat had ik in no time gehaald. Na een week of drie is er dik veertienduizend euro binnen. Echt geweldig, iedereen doet mee.”

Bewoners van de Bosweg maken zich ondertussen steeds meer zorgen over de veiligheid. „Shannon is al het vierde kind dat op de Bosweg een ongeluk heeft gekregen, zegt haar vader Martijn van den Berg. „Er moet nu echt snel iets gebeuren om de weg veiliger te maken. Kort na het ongeluk van Shannon moesten onze zoons weer naar school. We durfden ze eigenlijk niet alleen te laten fietsen.”

Sluiproute

Aan de kant van de Stolpenweg is het duidelijk: de Bosweg is verboden voor automobilisten, tenzij die bestemmingsverkeer zijn.

Aan de kant van de Stolpenweg is het duidelijk: de Bosweg is verboden voor automobilisten, tenzij die bestemmingsverkeer zijn.© Foto Mediahuis/Marten Visser

Vanwege de tijdelijke opvang van vluchtelingen in een boerderij aan de weg zijn er wat extra maatregelen genomen. De weg is feitelijk afgesloten voor verkeer. Borden geven aan dat alleen bestemmingsverkeer de Bosweg mag gebruiken. Een lichtkar benadrukt de maximale snelheid van zestig kilometer per uur.

Rijkelijk laat, vindt Van den Berg. „Wij vragen als bewoners al jaren om maatregelen. Er gebeurde nooit iets. En nu er vluchtelingen aan de weg wonen kan het ineens wel. Dat steekt wel een beetje ja. Maar goed: het is fijn dat er nu aandacht voor is” De borden helpen wel iets, zegt Boswegbewoner Wouter Bulk. „Maar lang niet iedereen trekt zich er wat van aan natuurlijk.”

Sluipverkeer

Vanwege de vluchtelingen die aan de weg wonen is er een voetpad in de berm gemaakt.

Vanwege de vluchtelingen die aan de weg wonen is er een voetpad in de berm gemaakt.© Foto Mediahuis/Marten Visser

Volgens hem kun je de klok er op gelijk zetten: ’s morgens vroeg en aan het eind van de middag is het extra druk. Dan wordt de weg gebruikt als sluiproute. „Woon-werkverkeer. Die mensen pakken niet de N9, maar scheuren binnendoor over de Bosweg. Meer dan honderd kilometer per uur komt voor, zeker weten.”

Het is voor de fracties van Wens4U, CDA, VVD en Seniorenpartij reden om de Bosweg in de gemeenteraad aan te kaarten. Ze vragen via een motie het veiliger maken van de weg een hoge prioriteit te geven.

’Er zijn verschillende vreselijke ongelukken gebeurd. (...) De weg is niet ingericht op wandelaars en fietsers. Veel verkeer op de Bosweg houdt zich niet aan de aangegeven snelheid’, motiveren de partijen hun plan. Burgemeester en wethouders moeten met de Fietsersbond bekijken wat er gedaan kan worden om de weg veiliger te maken, besluit de gemeenteraad eind juni.

Landbouwsluis

Ook aan de kant van ’t Zand een lichtkar met waarschuwing: maximaal zestig kilometer per uur op de Bosweg.

Ook aan de kant van ’t Zand een lichtkar met waarschuwing: maximaal zestig kilometer per uur op de Bosweg.© Foto Mediahuis/Marten Visser

De bewoners zijn blij met deze steun, zegt Bulk. „Want er moet echt iets gebeuren. Een apart fietspad? Ja, dat is voor de fietsers het veiligst. Maar het is ook duur. En volgens de deskundigen wordt de weg die overblijft dan echt een racebaan.”

Misschien is een landbouwsluis halverwege de ruim drie kilometer lange Bosweg een optie. „Dan maak je de weg van beide kanten als het ware doodlopend. En krijg je alleen echt bestemmingsverkeer. Met een personenauto rij je je vast op zo’n landbouwsluis, maar tractors kunnen gewoon passeren.” Niet iedere bewoner is er enthousiast over, zo is tijdens een peiling gebleken. Bulk: „Twee derde vindt ’t een heel goed plan, een derde niet. Er zijn mensen die er moeite mee hebben dat ze dan om moeten rijden.”

Geen extra geld

De gemeente is van goede wil, meldt woordvoerster Ans Heijne desgevraagd. Maar geld kan wel eens een struikelblok worden. „We zijn al lange tijd in gesprek met bewoners. Binnenkort houden we een bewonersavond. Dan bespreken we de verschillende mogelijkheden om de verkeersveiligheid op de Bosweg te verbeteren. We horen dan graag wat bewoners daar van vinden. Naast veiligheid kijken we natuurlijk ook naar zaken als de leefbaarheid en de bereikbaarheid. Op dit moment is er geen extra geld gereserveerd voor maatregelen aan de Bosweg.”

Bulk hoopt dat er toch snel geld vrijgemaakt wordt. „Want we moeten toch niet wachten tot de volgende van zijn fiets gelanceerd wordt?”

De benefiet van Geel Zwart in sporthal Multitreffer begint maandag om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur).

Lees ook: Fiep was kleurrijk, vrolijk en had een mooie schaterlach. Ze was pas 23 en fit. Toch kreeg ze een fatale longembolie. ’De artsen staan voor een raadsel’

Lees ook: Fiep had altijd een lach op haar gezicht. Ze overleed op haar 23e en het hele dorp is van slag. Honderden mensen brengen een laatste groet

Intens seizoen

Handbalvereniging Geel Zwart beleeft ’een intens seizoen’, zoals coach Kelly de Heer dat uitdrukt. Begin februari verliest de club Fiep Kleine, een van de steunpilaren van het eerste elftal. Fiep sterft op 5 februari aan de gevolgen van een zware longembolie. „En een paar weken later gebeurde het ongeluk met Shannon”, zegt coach De Heer. „Het hakt er wel in allemaal.” Bij het afscheid van Fiep dragen haar teamgenoten allemaal een shirt met 8 op de rug, haar nummer. Dat gebeurt maandag ook: de handbalsters spelen dan in een speciaal shirt met het rugnummer 10 van Shannon van den Berg.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.