Zeilboot met vijf opvarenden zinkt op Gooimeer, bemanning gered. KNRM komt met incidenten hotspotkaart om watersporters te waarschuwen voor Randmeren

De vrijdagmiddag gezonken zeilboot.© Foto KNRM

Joyce Huibers
Blaricum

Een open zeilboot met vijf opvarenden is vrijdagmiddag gezonken op het Gooimeer. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit Blaricum en Huizen wist de bemanning op tijd uit het water te halen. Na controle door ambulancepersoneel konden de opvarenden terug naar huis. De zeilboot is door een berger en een reddingsboot van de KNRM geborgen.

Volgens de KNRM kwam de zeilboot ter hoogte van Almere Haven in de problemen door de wind. Eenmaal schuinliggend maakte de boot snel water. Dat kwam vermoedelijk door een lek. In eerste instantie leken de opvarenden er ernstig aan toe. Twee ambulances en een helikopter werden daarom opgeroepen. Die helikopter werd uiteindelijk weer afgezegd.

Incidenten zoals deze gebeuren vaak op het Gooimeer, IJmeer en Eemmeer. De Randmeren zijn dan ook opgenomen op de incidenten hotspotkaart die de KNRM met de zomervakantie in aantocht heeft opgesteld. Op de kaart staan vijf gebieden waar watersporters vaak in de problemen komen en hulp nodig hebben van de reddingsmaatschappij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Naast levensbedreigende incidenten en boten die door onervarenheid of weersomstandigheden, zoals vrijdag, in de problemen komen zijn er op de Randmeren veel zogeheten voortstuwingsproblemen. De waterplant Fonteinkruid zorgt namelijk voor vastgelopen schroeven en verstopte koelwaterleidingen. Om dit te voorkomen is het advies om in de vaargeul te blijven. Op het IJmeer raken ook vaak sloepen uit Amsterdam in de problemen, die verrast worden door wind en golfslag waardoor vuil losschiet uit de brandstoftank en de motor stopt.

Gratis app

De hotspotkaart, waarop ook het Waddengebied, het IJsselmeer, de Biesbosch en de Zeeuwse stromen vermeld staan, is onderdeel van de KNRM watersportcampagne ’Wij helpen…bij nood en problemen op het water’. De reddingsmaatschappij hoopt zo watersporters bewust te maken van het belang van een goede voorbereiding. Met de gratis KNRM Helpt App kunnen watersporters vaarplannen maken, informatie uit de omgeving raadplegen en de weersvoorspelling in de gaten houden. Met een speciale knop schakelen ze snel hulp in bij pech of noodsituaties. Bij gebruik van de app zien de Kustwacht en de KNRM onmiddellijk waar de boot zich bevindt.

Download de app voor Android.

Download de app voor Apple.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen