Houtsnijwerk, marmersculpturen en prachtige bloemen. Je kijkt je ogen uit in tuinen die de deuren openen voor publiek

Charlotte de Koomen

Er zijn drie groene platforms die het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 juli door heel de Noordkop open tuinen gevuld met kunst en bloemenpracht openstellen.

Top in de Kop, De Groene Route en Tuin- en Kunstroute Amadeus. Alle drie dragen ze de tuin in al zijn diversiteit hoog in het vaandel. Kleurige bloemen, aangelegde paden, bomen, planten en kunst. Houtsnijwerken en marmersculpturen tot kimono’s. Voor ieder wat wils en via de websites is er makkelijk een route samen te stellen.

Een van de deelnemers aan de Tuin- en Kunstroute Amadeus is Tine van Wel van Johanna’s Bos. „Er zijn zes tuinen in Anna Paulowna en Breezand die meedoen. Samen met kunstenaars Henriette van der Winden - Roggeveen, Judith Koning, Mirjam Venneker, Henny Maud, ben ik zelf kunst gaan maken.”

Kimono’s

,,Ik heb kimono’s genaaid en die wapperen het eerste weekend als blanco doeken op de dijk van de tuin. Ik heb ze aan de kunstenaars gegeven en zij gaan met deze kimono’s aan de haal. In de volgende weekenden die worden georganiseerd kunnen bezoekers hun creatieve proces volgen. Sommigen gaan ze beschilderen of voegen er iets aan toe door er iets aan te naaien. Je ziet het maakproces. 10 September tijdens Kolder in de Kop is de finale.”

Het weekend van 9 en 10 juli is Johanna’s Bos open van elf uur tot vijf uur. Op zondag zal KoorBisnis om twee uur optreden. Het adres van Johanna’s Bos is Lotweg 42 in Anna Paulowna. De toegang is gratis.

Een tuin die meedoet met Top in de Kop én De Groene Route is ’De Zonnehoek’ in Hippolytushoef. Ada Baijs-Verschoor werkt al meer dan dertig jaar aan haar groene oase op het voormalig eiland Wieringen. De weegbrug uit 1948 die op het terrein staat is bijzonder. „Weegbruggen gaan nu elektronisch en daar kon deze weegbrug niet tegenop natuurlijk”, vertelt Ada. „We vonden het zonde om het hele spul op te ruimen. Er waren in Wieringermeer vijf van deze bruggen en die zijn allemaal weg. Deze bij ons is nog helemaal intact. De donatie van vier euro die mensen betalen wanneer ze onze tuin bezoeken, gaat naar de restauratie van de weegbrug. Ook verkoop ik nog wel eens planten en tijdens deze weekenden deel ik ook zakjes met zaden uit. Houtsnijwerken van Rein Veldboer staan in de tuin om te bezichtigen.”

Vierhonderd soorten

In haar tuin zijn borders met bolgewassen, rozen, 400 soorten vaste planten, heesters, fruitbomen, een vijver, veel zitgelegenheid, waar tijdens de open tuin weekenden koffie gedronken kan worden, bijvoorbeeld onder de druivenstruiken. Vanuit haar ’Het Kleinste Winkeltje van Wieringen’ worden diverse soorten zelfgemaakte jam en sappen verkocht. De tuin is geopend tijdens de weekenden van elf tot vijf uur en kan zonder reserveren bezocht worden. Groepen wel op afspraak. Adres: Slingerweg 127 in Hippolytushoef.

Peter Konijn, van ’De Tuinstek in Wieringerwaard en voorzitter en oprichter van De Groene Route vertelt dat ze samen met Top in de Kop de pr verzorgen. „Samenwerken is beter dan tegenwerken natuurlijk”, zegt hij.

Sinds februari zit de Tuinstek op de nieuwe lokatie in Wieringerwaard. Een jaar of zes geleden richtten zij De Groene Route op om gezamenlijk met anderen exposure te genereren. Op dit moment staan bij ons de Salvia’s in bloei.

Uit den boze

Waar een tuin die meedoet aan moet voldoen is op de eerste plaats duurzaamheid. Spuiten met chemicaliën is uit den boze. Ook moet er een grote diversiteit van bloemen en planten aanwezig zijn en de nodige kennis om uitleg te geven. Een tuin hoeft niet perse groot te zijn. Adres De Tuinstek Walingsweg 14, Wieringerwaard.

Open tuin weekenden

Meer informatie over de weekenden dat de tuinen geopend zijn is te vinden op de websites. www.degroeneroute.nl, www.topindekop.nl en www.tuinamadeus.nl. De tuinen zijn in de weekenden geopend tussen elf uur en vijf uur.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.