Geen steun voor opschorten blaftaks, maar Forum voor Democratie heeft wel een punt: ’Snel hondenvoorzieningen in Beemster’

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De hondenbelasting opschorten in de dorpskernen in de Beemster vanwege het ontbreken van voorzieningen voor de dieren zoals uitlaatvelden en losloopgebieden?

Het voorstel dat de fractie van Forum voor Democratie samen met PB21 donderdagavond indienden tijdens de vergadering van de gemeenteraad, kreeg zo weinig bijval dat de partijen hem van tafel haalden. Maar de meeste fracties vonden wel dat Forum-raadslid Martin Gennissen een punt had: Beemsterlingen betalen wel blaftaks, maar krijgen er weinig voor terug. En daar zou het college snel verandering in moeten brengen.

Forum voor Democratie is eigenlijk gewoon tegen hondenbelasting. ,,Dat stamt uit de middeleeuwen en is nu een melkkoe’’, vatte Gennissen die mening samen. ,,Het is een straf voor het hebben van een huisdier.’’ Maar die belasting is nu eenmaal eind vorig jaar door de raad goedgekeurd. Daarom wil FvD dat de belasting in de dorpskernen in de droogmakerij moet worden opgeschort vanwege het ontbreken van voorzieningen.

Hij kreeg in elk geval bijval van Harry Poppelier (PB21), die het voorstel heel nobel vond, maar ook liever ziet dat de hele heffing van tafel gaat. Maar daar is dan weer geen meerderheid van de raad voor te porren. ,,Dat er een gebrek aan voorzieningen voor honden in de Beemster is, daar zit wel wat in’’, vond D66-raadslid Astrud Wildschut. ,,Het college zou met een voorstel komen voor de Beemster.’’ Ze vroeg zich af waar dat bleef. En dat gold ook voor een flink aantal andere partijen. Leefbaar Purmerend zag er bij monde van Chris Boer geen heil in om alleen voor een deel van de gemeentelijke hondenbezitters de belasting op te schorten. ,,Deze motie gaat niet over belasting, maar over voorzieningen voor honden.’’

Volgens wethouder Eveline Tijmstra zal het nog wel even duren voordat er in de droogmakerij losloopveldjes en hondenontmoetingsplaatsen worden aangelegd. ,,Het bestaande hondenbeleid van de gemeente Purmerend is nu ruim tien jaar oud. We willen dat evalueren, maar dat is een puzzel. Het gaat om een ingewikkeld onderwerp waar de meningen in de samenleving over verdeeld zijn.’’ Aan die evaluatie wordt pas na de zomer gewerkt. ,,En pas daarna kunnen we nieuwe keuzes maken.’’ Uiteindelijk trokken FvD en PB21 de motie maar in.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.