Europese subsidie voor onderzoek naar spoortunnels in Alkmaar en Heerhugowaard

De spoorwegovergang in de Helderseweg

De spoorwegovergang in de Helderseweg© jjfoto.nl / Jan Jong

Rob Bakker
Alkmaar

Geen spoorwegovergangen meer, maar tunnels. Onder meer voor die plannen in de Zuidtangent in Heerhugowaard en de Helderseweg in Alkmaar trekt de Europese Unie 3,4 miljoen euro uit.

Het gaat om geld voor onderzoek. Dat moet over twee jaar afgerond zijn. Dan kan er opnieuw subsidie worden gevraagd voor uitvoering van de plannen.

De regio Alkmaar vroeg de subsidie samen met de gemeente Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam aan met het doel snelheid en veiligheid op de zogeheten ’Zaancorridor’ te verbeteren. Behalve om tunnels in Heerhugowaard en Alkmaar, gaat het ook om een tunnel in de Guisweg in Zaanstad.

Goed nieuws

Burgemeester Anja Schouten, voorzitter van de stuurgroep Focusagenda regio Alkmaar: „Dit is goed nieuws voor de meer dan 100.000 mensen die nu al dagelijks vanuit Noord-Holland Noord naar de metropool regio Amsterdam reizen. Door de groei van de regio Noord-Holland Noord, en zeker ook Alkmaar, komen er in de toekomst nog meer reizigers bij.”

In de regio Alkmaar worden tussen nu en 2030 zo’n 30.000 woningen gebouwd. Het overgrote deel van deze woningen is bewust gepland binnen de 1200 meter van een treinstation of op tien minuten afstand fietsen. Om huidige en nieuwe bewoners beter en sneller openbaar vervoer te bieden, gaan de treinen op de Zaancorridor in de toekomst op metrofrequentie rijden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.