Vonken spatten er vanaf bij lasser die klus klaart. Coupure historische Omringdijk in staal gevangen

Een lasser legt de laatste hand aan de stalen wand die de Omringdijk bij Aartswoud siert.

Een lasser legt de laatste hand aan de stalen wand die de Omringdijk bij Aartswoud siert.© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden
Aartswoud

Dat de Omringdijk als cultureel erfgoed te boek staat, moge duidelijk zijn. Die status krijgt nog meer karakter dankzij een metalen omhulsel.

Lassers legden vrijdag de laatste hand aan een fraaie wand die als een verticale kademuur boven het landschap uitsteekt.

Plaats van handeling is de rotonde ter hoogte van de Zuiderzeestraat in Aartswoud. Daar is de rotonde in de provinciale weg N239 afgelopen week zo goed als voltooid. Het verkeer maakt er inmiddels volop gebruik van. De ironie wil dat juist op deze locatie de Omringdijk op z’n West-Fries uitgedrukt behoorlijk ’vernaggeld’ bleek. Toen archeologen van Archeologie West-Friesland een open dag organiseerden om het publiek een kijkje in de geologische samenstelling te gunnen, stuitten zij op een onaangename verrassing.

Bodemlagen bleken de afgelopen decennia zodanig ernstig verstoord dat de open dag noodgedwongen moest worden afgelast.

Herberg

Op diezelfde locatie prijkt nu dus een modieuze wand die de coupure accentueert in het antieke dijklichaam. Iconisch qua ligging en historische betekenis want eeuwen geleden stond hier nog een herberg, zoals opgravingen aantoonden. In oude kelders werden hier zelfs oude bierkruiken gevonden. Reizigers op doortocht vonden er vertier en beleefden er amoureuze avonturen. Zo werd er ook een mysterieuze speld gevonden van een copulerend paartje. Recht toe, recht aan, net als deze strak vormgegeven dijkwand.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen