Vrije wil bij levenseinde hoogste goed: ’Levend houden kost geld, woonruimte en zorgpersoneel’

Pil van Drion voor euthanasie.

Pil van Drion voor euthanasie.

1 / 2
Faralda Houthuijsen
Hoorn

Afgaande op de resultaten van onze stelling is het een wonder dat mensen die hun leven willen beëindigen daar nog in worden tegengewerkt. Maar liefst 98 procent vindt vrije wil en zelfbeschikking het hoogste goed.

Vaak wordt gedacht dat geloofsovertuigingen euthanasie in de weg staan, maar slechts één persoon die tegen het mogen beëindigen van het eigen leven is, haalt die aan. Piet Kramer vindt: „O.L. Heer heeft je het leven gegeven en daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Dat cadeau moet je zorgvuldig onderhouden en je mag niet zelf bepalen dat het niets meer waard is. De gever van dat cadeau bepaalt wanneer het weer mag worden ingeleverd.” Ienie Dijk uit Hoorn maakt daar korte metten mee: „Je hebt toch niet om het leven gevraagd? Teruggeven, dus.”

De andere tegenstemmers die hun standpunt motiveren, houden zich vast aan het idee dat achter de wolken altijd de zon schijnt. „Morgen kan alles anders zijn”, verwoordt John Nijman het en S. N. uit Enkhuizen zegt: „Er moet een grens zijn. Straks wil een persoon van bijvoorbeeld 20 jaar wegens een moeilijke tijd het leven verlaten. Dat gaan we toch niet doen?”

Theo Ruiter

Verder is iedereen het eens met dat het regelen van je eigen dood moet mogen. Het verhaal van Theo Ruiter, die zichzelf uithongerde omdat hij geen hulp kreeg om uit het leven te stappen en in zijn rouwadvertentie uithaalde naar tegenstanders van euthanasie, herkennen verschillende reageerders. Zij maakten iets dergelijks van dichtbij mee en gunnen niemand anders het onnodig lijden dat zij zagen.

„Mijn vader, overleden op 21 augustus 2021 op 89-jarige leeftijd, heeft het op dezelfde manier moeten doen als deze meneer”, vertelt Petra Heijsteeg-Huisman uit Bovenkarspel. „Om op deze wijze te sterven, is mensonterend.”

M. Bakker uit Avenhorn zit nog midden in de ellende: „Mijn ouders zijn beiden dementerend en moeten hun tijd noodgedwongen uitzitten omdat ze niets meer mogen verklaren. In goede gezondheid hebben ze dat wel gedaan, maar daar hebben ze nu niets meer aan. Het is mensonterend.”

Arie de Jonge uit Bovenkarspel spreekt vanuit zijn beroepsmatig opgedane kennis: „Als medewerker in de uitvaart heb ik veel gezien hoe mensen hebben geleden in dat laatste stukje leven. Ik vind dat niet meer wenselijk.”

Niet van deze tijd

Veruit de meesten gaan uit van hun eigen gevoel of inlevingsvermogen. „Anderen kunnen nooit exact weten wat jou beweegt om afscheid te willen nemen van het leven”, denkt Joke Nederpelt uit Hoorn. „Heel je volwassen leven ben je verantwoordelijk voor jezelf en je eigen lichaam. Bij de laatste stap wordt de verantwoording zomaar overgenomen door wet- en regelgeving. Dat is niet van deze tijd.”

„Het idee voor euthanasie ontwikkelt zich in de loop der tijd, men groeit ernaartoe”, stelt Carin Mink uit Bovenkarspel. „Het is een bewust en weloverwogen besluit. Een ander voelt niet de pijn en beperkingen van jouw verminderd lichamelijk of geestelijk functioneren en mag dus niet voor jou besluiten dat je moet blijven leven.”

Er is ook een praktisch punt, merkt Marianne op ’t Ende uit Bovenkarspel op: „Het kost veel geld, woonruimte en zorgpersoneel om alle mensen die van mening zijn dat hun leven geleefd is in leven te houden. Mensen zouden, indien wilsbekwaam, zelf moeten kunnen beslissen.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen