Zaanstreek-Waterland moet zo snel mogelijk crisisopvang regelen voor 225 asielzoekers

Een bus Oekraïense vluchtelingen arriveert in Wormer.

Een bus Oekraïense vluchtelingen arriveert in Wormer.© Archieffoto Pascal Fielmich

Van onze verslaggever
Zaandam/Purmerend

De Veiligheidregio Zaanstreek-Waterland moet zo snel mogelijk 225 crisisopvangplekken regelen voor 224 asielzoekers. Omdat de druk op de asielopvang al maanden ontoelaatbaar hoog is, heeft het Rijk de veiligheidsregio’s gevraagd bij te springen.

,,De crisisnoodopvang is noodzakelijk om de tekorten in de asielopvang op te vangen en de acute situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel te verbeteren’’, aldus de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. ,,Eerder al was er een opdracht gegeven aan de veiligheidsregio’s om voor twee weken 150 asielzoekers uit Ter Apel op te vangen. Deze opdracht wordt nu vergroot naar het realiseren van een crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers voor enkele weken.’’

Het is nog niet bekend waar de vluchtelingen worden opgevangen in de regio. ,,Op dit moment inventariseert de Veiligheidsregio welke mogelijke locaties er zijn. Dit gaat in nauwe samenwerking met gemeenten en de betreffende organisaties. Dit proces is momenteel nog in volle gang.’’ Wat het Rijk betreft moet het in de komende weken geregeld zijn.

Eerder werden asielzoekers tijdelijk opgevangen in sporthal De Spatter in Wormer. Daar zijn ze inmiddels weer verdwenen, meldde de gemeente Wormerland enkele dagen geleden. De sporthal wordt tot 12 juli ook gebruikt voor het tijdelijk onderbrengen van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Daarna wordt De Spatter weer in gereedheid gebracht voor sportactiviteiten.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.