Versterking Baltische staten rond met belofte meer troepen Canada

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

De versterking van Estland, Letland en Litouwen met extra NAVO-troepen lijkt rond. Canada, dat de leiding heeft over de NAVO-troepen in Letland, heeft op de NAVO-top in Madrid toegezegd dat ook dat Baltische land op versterking kan rekenen.

De drie kwetsbare NAVO-lidstaten dringen sinds de Russische inval in Oekraïne aan op de uitbreiding van de NAVO-macht die hen tegen de grote buur moet beschermen. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die de NAVO-troepen in Estland en Litouwen aanvoeren, zegden al toe meer troepen daarvoor vrij te maken. Die plannen maken deel uit van de grootscheepse versterking van de oostflank van de westerse militaire alliantie. De snellereactiemacht van de NAVO wordt bijna verachtvoudigd.

Maar Canada aarzelde om meer militairen naar Letland te sturen dan de zevenhonderd Canadezen die daar nu de kern vormen van een 2000-koppige 'battlegroup'. Woensdagavond werden de twee landen het alsnog eens, al moeten de plannen nog worden uitgewerkt. Het is nog onduidelijk hoeveel extra militairen en materieel Canada gaat leveren en hoeveel andere NAVO-landen bijdragen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.