Kunstwerk houdt herinnering aan zeehond in leven. ’Bertus was een icoon in de Helderse haven’

Mirjam Dijk en Bert de Groot bij het onthulde kunstwerk van zeehond Bertus.

Mirjam Dijk en Bert de Groot bij het onthulde kunstwerk van zeehond Bertus.© Foto RedMouse

Hans Brandsma
Den Helder

Het kunstwerk van zeehond Bertus is gereed. Jonge stagelopers van Zeestad Staal hebben er op Willemsoord in Den Helder maandenlang gewerkt.

Bert de Groot (bedrijfsleider van de visafslag), initiatiefneemster Mirjam Dijk en Jasmairon Farrell (stageloper bij Zeestad Staal) onthulden het werk donderdagochtend bij Gebouw 39 op Willemsoord.

(Tekst gaat door onder de foto)

De zeehond en de plaquette ter nagedachtenis aan ’de mascotte van Den Helder’.

De zeehond en de plaquette ter nagedachtenis aan ’de mascotte van Den Helder’.© Foto RedMouse

De jongeren gebruikten voor Bertus onder meer cortenstaal en cement. Naast Bertus komt ook de skyline van Den Helder terug in het kunstwerk met onder meer de vuurtoren, een viskotter en de watertoren.

Icoon

Bertus is de naam van de zeehond die tussen 2000 en 2021 vaak in de Helderse wateren zwom. Vooral De Groot, bedrijfsleider op de visafslag, sloot een innige vriendschap met de zeehond. Hij maakte onder meer talloze filmpjes en foto’s die hij via social media verspreidde. ,,Bertus groeide uit tot een icoon in de haven omdat hij bij de zeelieden altijd een visje kwam halen. En ieder jaar was het weer de vraag: komt Bertus wel of niet terug naar de haven van Den Helder?’’, aldus De Groot. ,,Hij heeft het meer dan twintig jaar volgehouden en dan krijg je een band. Gelukkig heb ik hem de laatste keer op Goede Vrijdag nog een flinke portie vis kunnen geven en daarna was het over.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De zeehond is vervaardigd volgens een 3D-ontwerp en gevuld met cement.

De zeehond is vervaardigd volgens een 3D-ontwerp en gevuld met cement.© Foto RedMouse

3D-ontwerp

Na het overlijden van Bertus in 2021 startte raadslid Mirjam Dijk een crowdfundingsactie onder de Helderse gemeenschap voor de ’mascotte van Den Helder’. Doel daarvan was een monument voor de zeehond. Het leverde een bedrag op van 2327,76 euro. Dat geld is overgemaakt naar Zeestad Staal dat vervolgens aan de slag is gegaan met het kunstwerk via een 3D-ontwerp.

Bertus maakt de komende jaren als een reizend kunstwerk een tour door de gemeente Den Helder. Zo zal het kunstwerk te zien zijn tijdens de Juttersmarkten, bij verzorgingshuizen en evenementen en manifestaties zoals Sail2023. Naast het echte kunstwerk was er voor De Groot als aandenken ook een kleine variant die eveneens was gemaakt door stagiaires.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.