Prijs vier nieuwe onderzeeërs valt vermoedelijk veel hoger uit

Onderzeeboot Hr.Ms. Walrus, uit 1992.

Onderzeeboot Hr.Ms. Walrus, uit 1992.© foto mINISTERIE VAN DEFENSIE

Van onze verslaggever
Den Helder

Defensie houdt rekening met flink stijgende kosten bij de aankoop van vier nieuwe onderzeeboten. Voor de aanschaf zijn miljarden euro’s uitgetrokken, maar de prijs kan nóg hoger uitvallen. „Ik weet niet of u de staalprijzen volgt, maar ik word daar toch lichtelijk nerveus van”, zegt staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie).

Omdat de boten nog niet zijn besteld, is het budget geheim. Zeker is dat ze minimaal 2,5 miljard euro gaan kosten, maar er wordt in de wandelgangen ook gesproken over een bedrag van 4,5 miljard euro.

Van der Maat zei woensdag in de Tweede Kamer: „De prijzen van materieel voor de krijgsmacht gaan drie, vier, vijf keer over de kop. Ik ben er niet gerust op dat we niet aan de prijs gaan sleutelen.” Door de oorlog in Oekraïne draait de wereldwijde wapenindustrie overuren.

Het kabinet wil eind dit jaar een offerte voor de onderzeeboten opvragen bij drie werven. Eind 2023 wordt besloten welke werf de vier boten gaat bouwen. Van der Maat maakte dit voorjaar bekend dat pas tussen 2034 en 2037 de nieuwe onderzeeboten volledig inzetbaar kunnen zijn. Dat is fors later dan 2031, het jaartal dat vorig jaar nog werd genoemd. Twee van de vier huidige onderzeeboten van de Walrusklasse worden daarom uit de vaart genomen, zodat met de reserveonderdelen ervan twee andere boten kunnen blijven varen.

De vervanging van de onderzeeboten is een van de duurste projecten van het Rijk.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.