Uitstrooiveld met gedenkkei op begraafplaats Opperdoes

Wethouder Van Langen op het nieuwe strooiveld.

Wethouder Van Langen op het nieuwe strooiveld.© Aangeleverde foto

Martin Menger
Opperdoes

De begraafplaats van het dorp Opperdoes heeft een nieuw strooiveld gekregen. Daarbij ook een gedenkkei, waar de namen van de overledenen kunnen worden herdacht.

Op de kei is voldoende plek voor een naamplaatje, of een foto. Het is een van de manieren waarop nabestaanden na de crematie van een dierbare de persoon kunnen blijven gedenken. Steeds vaker kiezen Nederlanders voor een crematie, in plaats van een graf.

,,Het uitstrooien van de as kan voor mensen een symbolische afsluiting zijn van een periode van rouw”, vertelt wethouder Andrea van Langen. Volgens haar is de rust op het veldje van betekenis. ,,Hier ben je ook echt even alleen met je dierbaren.”

De gemeente Medemblik heeft 18 begraafplaatsen in beheer. Er zijn ook strooivelden ingericht op de begraafplaatsen in Abbekerk, Andijk, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes. Hier zijn urnenmuren of een strooiveld. Andrea van Langen sluit niet uit dat in de toekomst nog meer begraafplaatsen met deze voorzieningen worden uitgebreid.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen