WK-brons voor Baarnse Van Rouwendaal op 25 kilometer in open water

© ANP

ANP
BOEDAPEST

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft bij de WK in Hongarije weer een medaille veroverd in het open water. De 28-jarige Nederlandse pakte in het Lupa-meer nabij Boedapest brons op de 25 kilometer. In een sprint tussen vier zwemsters tikte Van Rouwendaal, een dag eerder winnares van de 10 kilometer, als derde aan.

De wereldtitel ging naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, eerder deze week ook de winnares van de 5 kilometer. Cunha tikte de finishplaat als eerste aan, net voor de Duitse Lea Boy (zilver) en Van Rouwendaal. De 30-jarige Braziliaanse veroverde haar zevende wereldtitel, de vijfde op de 25 kilometer.

Van Rouwendaal had een dag eerder op de olympische 10 kilometer haar eerste wereldtitel veroverd. Op die afstand werd ze op de Spelen van Rio 2016 ook olympisch kampioene. Bij de Spelen van vorig jaar in Tokio eindigde de Baarnse achter Cunha als tweede.

Van Rouwendaal veroverde in het Lupa-meer op de olympische afstand het goud dankzij een knappe eindsprint. Ze koos woensdag in de laatste honderden meters richting de finish haar eigen lijn en troefde daarmee de Duitse Leonie Beck (zilver) en Cunha (brons) af. Op de langste afstand, de 25 kilometer, probeerde Van Rouwendaal het op dezelfde manier. Ze lag in de laatste ronde lang op de vierde plaats, kort achter Cunha, Boy en de Italiaanse Barbara Pozzobon. Met de finish in zicht zette de Nederlandse aan de rechterkant de aanval in. Van Rouwendaal kwam langszij bij de leidende Cunha, maar bij het aantikken waren de Braziliaanse en de Duitse net iets sneller.

Bij de mannen eindigde Marcel Schouten als vierde op de 25 kilometer, ruim 25 seconden na winnaar Dario Verani. De Italiaan versloeg de Fransman Axel Reymond in de sprint om de wereldtitel. Peter Galicz uit Hongarije eindigde als derde. Lars Bottelier tikte als zesde aan, op 30 seconden van Verani.

Lees ook: Zwemster Sharon van Rouwendaal doet ’een Ferry’tje’ en grijpt de wereldtitel in het open water

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen