Feest in Bakkerijmuseum Medemblik: snoepzoeken, koekklappen en lolly’s maken

De eerste dag van het Bakkerijmuseum.

De eerste dag van het Bakkerijmuseum.© Foto aangeleverd

Faralda Houthuijsen
Medemblik

Ans en Theo Spil richtten veertig jaar geleden een kleine expositie van historische bakkersspullen in. Het was de start van een steeds verder groeiend museum.

De eerste tentoonstelling stond op de zolder van het Weeshuis. Eén tafel was voldoende voor alle spullen. Het Bakkerijmuseum kwam eruit voort. Om haar oorsprong niet te vergeten, zetten dezelfde Ans en Theo Spil de startopstelling van veertig jaar geleden (3 juli 1982) nogmaals neer, nu op een ereplek in de grote zaal van het Bakkerijmuseum. Daaromheen wordt in een uitgebreidere expositie getoond wat tot nu toe gerealiseerd is: een museum waar vrijwilligers alle oude bakkerstechnieken laten zien, niet alleen aangaande brood en koek, maar ook voor marsepein, chocolade, suikersierwerk en ijs.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ans en Theo Spil startten het Bakkerijmuseum met een kleine expositie.

Ans en Theo Spil startten het Bakkerijmuseum met een kleine expositie.© Foto aangeleverd

Het jubileumweekeinde start vrijdag met de vrijwilligers. Zij kunnen als eerste de expositie bewonderen. Zaterdag is de officiële, maar besloten opening door gedeputeerde Ilse Zaal. Ondersteunende fondsen en overheden worden daarbij vertegenwoordigd.

Lees ook: Tegeltableau voor John Koeten in Bakkerijmuseum Medemblik: ’De bakfiets staat erbij: een unicum’

Het grote publiek is zondag welkom bij een feestelijk programma. Spoorzoekers maken kans op vrij entree. Vanaf 10 uur zijn in de stad op tien verschillende locaties twintig zakken snoep te vinden. Die bevatten in totaal veertig vrijkaartjes. Wie geen gratis kaarten vindt, krijgt zondag alsnog veertig procent korting op de entreeprijs.

(Tekst gaat door onder de foto)

Om 11 uur gaat het museum open en kunnen alle bezoekende kinderen zelf een lolly maken die ze daarna uiteraard mogen opsmikkelen. Wie al wat ouder is, kan koekhakken of koekklappen. Dat is een oud kermisgebruik, waarbij in tweetallen werd gestreden om een taaitaaikoek in zo min mogelijk slagen doormidden te hakken.

Lees ook: Zintuigen prikkelen in nieuwe Bakkerijmuseum Medemblik.

Het Bakkerijmuseum is open van 11-17 uur. De reguliere entreeprijs (exclusief korting) bedraagt 8,50 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen