Bussen streekvervoer Hoorn, Alkmaar en Den Helder vrijdag ’plat’ door cao-acties

De bus rijdt komende vrijdag niet vanuit Hoorn.

De bus rijdt komende vrijdag niet vanuit Hoorn.© Foto Mediahuis/Coen van de Luytgaarden

Michiel Snik
Hoorn

Buschauffeurs in het streekvervoer leggen vrijdag in Alkmaar, Den Helder en Hoorn voor 24 uur het werk neer. Ze voeren daarmee actie tegen de cao-voorstellen van hun werkgevers.

Volgens Veronika Teunissen, bestuurder FNV Streekvervoer willen de streekvervoerbedrijven zoals Connexxion alleen maar goedkoper en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is. „Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao.”

Karig bod

In februari braken de werkgevers de cao-onderhandelingen af door onaangekondigd met een eindbod te komen, zo stelt FNV. „Daar moesten de medewerkers het mee doen. Het was een karig bod en is dus door onze leden weggestemd”, aldus Teunissen. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. Omdat de werkgevers daar niet over wilden praten, wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een beter cao.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vanuit Den Helder rijden vrijdag geen bussen naar onder meer Anna Paulowna

Vanuit Den Helder rijden vrijdag geen bussen naar onder meer Anna Paulowna© Archieffoto George Stoekenbroek

Doorgaan

De leden van FNV hebben aangegeven door te gaan met acties tot er een betere cao ligt. In de zomer wordt er niet gestaakt, maar na de vakantie zullen de acties worden opgevoerd, zo laat het FNV weten.

FNV hoopt dat de provinciale politiek het opneemt voor de chauffeurs. „Ook zij hebben een verantwoordelijkheid voor goed openbaar vervoer, waarbij alle medewerkers goed en eerlijk werk hebben. En personeelstekort is geen excuus, omdat het voor een deel kunstmatig is en met simpele maatregelen grotendeels op te lossen valt”, aldus Teunissen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.