Geen asielzoekers meer in De Spatter, na 12 juli ook geen Oekraïense vluchtelingen meer in sporthal Wormer

De sporthal in maart, klaar voor vluchtelingen.

De sporthal in maart, klaar voor vluchtelingen.© Archieffoto Erik Rietman

Frederique Teillers
Wormer/Oostzaan

De 32 asielzoekers die 17 juni in Wormer aankwamen voor crisisopvang, zijn woensdag door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) overgebracht naar een andere opvanglocatie in het land.

De crisisnoodopvanglocatie aan de Spatterstraat in Wormer sluit op 12 juli. De sporthal krijgt zijn oorspronkelijke functie weer terug zodat scholen en verenigingen weer in ’hun vertrouwde omgeving’ kunnen sporten.

De sporthal deed sinds begin maart dienst als crisisnoodopvanglocatie en is opgezet door de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, gemeenten Wormerland en Oostzaan. Deze opvanglocatie fungeerde als een hub waarbij eerste opvang werd georganiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daar kwam nog een toestroom bij, toen bleek dat in het aanmeldcentrum in Ter Apel geen enkele ruimte meer was voor extra slaapplaatsen.

Burgemeester Judith Michel-de Jong besloot de helpende hand te bieden en ontving meer dan dertig man extra in de sporthal. Die nacht kwamen ze ’doodmoe’ aan, vertelde de burgemeester eerder. „Eerst op de vlucht, daarna in een moeilijke situatie in Ter Apel en vervolgens door brandweermensen van vijf verschillende posten naar onze regio gebracht. Het is zwaar geweest voor hen.” Met het vertrek van de asielzoekers blijven alleen de Oekraïense vluchtelingen over.

Nu de exacte datum voor de sluiting bekend is, blikt de burgemeester tevreden terug. De opvang in Wormer is van groot belang geweest. Volgens Michel-De Jong is een kwart van alle Oekraïense vluchtelingen die aankwam in Nederland, in Wormerland opgevangen. Oostzaanse burgervader Polak is trots: „Wij hebben met elkaar laten zien dat ook kleine gemeenten een groot verschil kunnen maken.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.