Zaantheater rekent op volle zalen in nieuwe seizoen: ’In mei zaten we al op het niveau van voor corona’

Kim Muller.

Kim Muller.© Foto Zaantheater

Thijs de Lange

De kaartverkoop van het Zaantheater is van start gegaan. Na twee onzekere coronajaren is het nieuwe theaterseizoen daar, hoog tijd om even te bellen met Kim Muller, programmeur bij het Zaantheater.

Hoe zijn jullie de afgelopen twee jaar doorgekomen?

„Het was heel ongewis, wij hoorden ook pas bij een persconferentie wat er zou gebeuren. Dankzij hulp van de gemeente en de rijksoverheid zijn we er goed doorheen gekomen. We zagen het als onze taak om open te zijn zodra dat kon. Gelukkig waren er veel artiesten die hetzelfde dachten. Zo kwam Youp van ’t Hek voor dertig man en speelde Najib Amhali op maandagmiddag.”

Hoe is de situatie nu?

„Goed! In mei hadden we een zaalbezetting van 69 procent, dat is vergelijkbaar met voor corona. Ik denk dat dat voor een deel komt omdat we veel voorstellingen telkens verplaatst hebben en niet geannuleerd. Hierdoor hebben we ook contact gehouden met bezoekers. Voorstellingen die vaak verplaatst zijn, gaan nu eindelijk spelen en doordat veel bezoekers steeds hun kaartje gehouden hebben, waren die voorstellingen al aardig gevuld. Na afloop van een voorstelling komen mensen ontroerd naar buiten, het live meemaken is toch iets anders dan op een scherm.”

Hoe ziet het komende seizoen eruit?

„Ik merk dat veel artiesten nu gaan toeren. Er was daardoor een ruime keus aan voorstellingen en ik heb veel grote namen kunnen boeken. Youp van ’t Hek komt in april vier dagen lang zijn allerlaatste voorstelling spelen. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld Bert Visscher, Lenette van Dongen, Freek de Jonge en Herman van Veen op het programma staan. Voordeel is dat de kaartverkoop goed gaat, maar dat grote namen in tegenstelling tot voor corona niet meteen uitverkocht zijn. Ook daarvoor kun je dus nog steeds een kaartje kopen.”

Welke voorstellingen mag je niet gemist hebben?

„Het leuke is dat er ook weer internationale producties komen, zoals het Amerikaanse MOMIX. Zij maken acrobatisch danstheater en komen met de voorstelling ’Alice’, naar Alice in Wonderland. Zij doen dit compleet met mooie kostuums. Het balletorkest komt met een moderne vertolking van Belle en het Beest exclusief naar het Zaantheater. Dit is met een orkest van vijftig man, wat bijna niet meer gebeurt, een danser en vijf acteurs. Komend seizoen is er ook weer een voorstelling waarbij je achteraf betaalt wat je het waard vond. Dit is ’Citizin K’, een voorstelling van Sadettin K en Het Nationale Theater. In deze voorstelling vertelt Sadettin over vooroordelen en racisme in Nederland. Dit doet hij door verhalen te vertellen samen met een muzikant die daarbij een muziekdecor maakt.”

Hebben jullie een plan voor als er weer maatregelen nodig zijn?

„Nee, maar we hebben de afgelopen twee jaar wel veel geleerd en we kunnen ook snel schakelen. We willen wel open blijven. We kunnen allerlei manieren verzinnen om een theaterbezoek veilig te houden. Wij weten van tevoren hoeveel mensen er komen en waar die gaan zitten. Mensen kunnen met een gerust hart een kaartje kopen, want als het moet, verplaatsen we de voorstelling en krijg je gewoon je geld terug als het niet schikt. We hebben een vol seizoen geboekt en we hebben er allemaal ontzettend veel zin in!”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.