Koetsenklusploeg Schager Folklore checkt alles nog een keer voor start nieuwe seizoen

Mike Deutekom
Schagen

Draait alles nog wat moet kunnen draaien? Hoe gaat het met de wielen van de koetsen? Welke koetsen doen donderdag mee? Allemaal vragen waar de vrijwilligers van de Westfriese Folklore over nadenken in de aanloop naar de eerste Westfriese Marktdag in twee jaar.

Deze dinsdagmorgen was het daarom ook druk in het Rijtuigmuseum achter museumboerderij Vreeburg in Schagen. De ene na de andere koets werd vanuit het museum de Muziektuin ingereden. ,,We willen donderdagmorgen niet voor verrassingen komen te staan en zetten de rijtuigen die we gaan gebruiken daarom alvast klaar en doen in sommige gevallen nog even een proefrondje. Anders zouden we dit allemaal donderdagochtend moeten doen en dan is het al druk genoeg’’, zegt Siem Huijberts, de ’chef paarden en koetsen’ van de Folkore.

Tekst gaat verder onder foto

Nog even de wielen controleren.© Foto Marc Moussault

Donderdag is de openingsdag en staat de Westfriese Markt in het teken van oude ambachten. Vanaf negen uur kan het publiek in de Nieuwstraat zien hoe kantklossen, zeilen tanen en ganzenveer schrijven in zijn werk gaat en ook de kaasmaker, touwslager en boekbinder zijn aanwezig en laten zien hoe vroeger werd gewerkt. Verder is de Westfriese dansgroep, inclusief de kinderen, te bezichtigen op het podium bij de kerk op de Markt. Ook treedt shantykoor het Scheepstuygh op.

Ook de wielen van de kinderwagen worden nog even nagekeken.© Foto Marc Mousssault

En ook de vuilnis/paardendrollenwagen is klaar voor de optocht.© Foto Marc Moussault

Nog even een proefrit.© Foto Mediahuis

Paard en wagen gaan een rondje om.© Foto Mediahuis

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.