Inburgering via dorpsclub, Yort Willems benaderde met Assendelft voor het eerst zelf een club

Willems vindt keepen nog steeds leuk, maar niet meer het belangrijkst: ,,Er zijn ook genoeg andere leuke dingen om te doen.

Willems vindt keepen nog steeds leuk, maar niet meer het belangrijkst: ,,Er zijn ook genoeg andere leuke dingen om te doen.© Archieffoto Erik Rietman

Sander Kruissink
Assendelft

Ondanks interesse uit diverse hoeken, benaderde Yort Willems voor het eerst in zijn leven zelf zijn nieuwe club. Gedreven door gezin en werk benaderde de keeper met VV Assendelft een vereniging in zijn woonplaats.

„Het is een gekkenhuis wat keepers betreft, vooral in Amsterdam”, verklaart Willems. Ook hoofdklasser Velsen benaderde hem en op de woensdag dat de overschrijvingstermijn sloot, belden er nog twee clubs uit de tweede klasse. „Ik zei ’al bied je een ton’. Ik ga mijn keuze niet meer veranderen een paar uur voor de deadline verloopt. Ik moet hier nog tien of twintig jaar wonen.”

Het is zijn voornaamste reden om voor voetbalvereniging Assendelft te kiezen. Waar hij overigens niemand kent. „Maar de voetbalhumor is in iedere kleedkamer hetzelfde. En ik aard overal wel. Mijn gezin en eigen bedrijf zijn nu het belangrijkste in mijn leven. Ik haal nog wel plezier uit het voetbal, maar het staat niet meer op nummer één. Het is mijn doel om met deze stap meer in het dorp te integreren. Ik woon nog niet zo lang in Assendelft en mijn zoontje gaat na de zomer hier naar school. En ik wilde weleens op de fiets naar de club kunnen. Voor Marken moest ik drie kwartier rijden en kon ik nooit een biertje doen na de wedstrijd. Hier is naast prestatievoetbal, gezelligheid ook belangrijk. Vorige week heb ik meegetraind en stonden na de training de kratten bier op tafel. Nu kon ik zelf ook pakken.”

Telefoonnummer

Omdat zijn trainer bij Marken, Ron van der Velde, Lars Keppel kende kreeg hij via hem het telefoonnummer van de coach van Assendelft. Hij trainde een paar keer mee om de sfeer te proeven en het niveau te zien. Wat dat laatste betreft is het niveau van de eersteklasser volgens de sluitpost niet eens zoveel hoger dan bij tweedeklasser Marken. „Ik denk dat daar vier á vijf voetballers rondliepen die individueel zelfs beter zijn, maar ook een stuk of zeven die minder zijn. Assendelft is veel meer een team.”

Een team dat volgens hem een spelletje speelt dat bij zijn speelstijl past. „Assendelft speelt ’katapultvoetbal’ zoals Marken dat ook doet. De verdediging staat hoog en ik ben een meevoetballende keeper die vlak achter de verdedigers staat. Het team staat compact om bij balbezit met de snelle spelers er snel eruit te komen.”

Showduik

Ondanks de haast zekere basisplek van komend seizoen, vindt Willems het jammer dat Jorrit van Hoolwerff gestopt is. „Je wordt beter van wat concurrentie. Dat had ik bij Marken ook al niet. Daar baal ik wel een beetje van.” Of het een voordeel is dat zijn nieuwe trainer Keppel zelf keeper is geweest betwijfelt Willems. „Hij herkent het namelijk ook wanneer ik een showduik maak.”

Met Willems erbij is het nooit saai. Zo waren het voor de coronaperiode niet alleen keepershandschoenen die hij regelmatig aantrok. Hij bokste twee officiële wedstrijden op boksgala’s waarvan hij er één won en één verloor. „Maar daar ben ik na corona helemaal mee gestopt. Het was een leuk project voor drie jaar. Ik ben laatst nog wel op een gala geweest en toen merkte ik dat het toch nog een beetje trok. Misschien ooit weer na het voetbal. Ik ben nu bijna 30 en wil ongeveer tot mijn 34e blijven keepen. Er zijn genoeg andere leuke dingen om te doen.”

De Nieuwkomer

In de aanloop naar het voetbalseizoen

vertelt een speler of trainer in deze

rubriek over zijn overgang naar

een nieuwe club.

Naam:

Yort Willems

Geboortedatum:

1 september 1992

Woonplaats:

Assendelft

Nieuwe club:

Assendelft

Vorige clubs:

HBOK, Monnickendam, Marken, OSV, Marken.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen