Raadsleden op excursie: Heel Nederland’ bukt in het Grootslag

Een van de lage duikers: Dus wordt het een kwestie van bukken.© Foto Mediahuis

’Raadsbreed’ onderweg in Het Grootslag.© Foto Mediahuis

1 / 2
Martin Menger
Lutjebroek

Raadsleden uit het hele land zijn deze dagen in West-Friesland voor het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeente. Dinsdagmiddag staan er ook uitjes op het program: een deel gaat de polderschuit in.

Dit onderdeel wordt verzorgd door het Recreatieschap West-Friesland en de Stedebroecer politici wethouder Thijs Visser en raadslid Ellen Dudink-Dol. Zij krijgen hulp van wat plaatsgenoten en café De Paus om deze excursie voor elkaar te boksen.

De Nederlandse raadsleden - onder het gezelschap ook politici uit het Antilliaanse eiland Sint Eustatius - krijgen een vleugje van het West-Friese landschap en vooral van de vaarpolder Het Grootslag mee.

(Tekst gaat door onder de foto)

De start is in café De Paus. Hier kan eigenaar John Kok - tevens raadslid voor het CDA in Stede Broec - nog eventjes benadrukken dat er al 500 jaar sprake is van een ’uitspanning’ op deze plek in het dorp. En: Lutjebroek bestaat dus echt, tot vrolijke verbazing van sommige raadsleden. ,,Ik ben hier nog nooit geweest”, klinkt het in onvervalst Limburgs.

Buiten liggen al drie sonoor ploffende polderschuiten te wachten. Bij het instappen wordt het eventjes vervaarlijk schommelen, maar gelukkig blijft deze delegatie van bestuurlijk Nederland gevrijwaard van een nat pak.

Voordat van wal kan worden gestoken, verzorgt oud-wethouder Piet Zwaan een korte uiteenzetting over de oorsprong en de betekenis van dit landbouwgebied.

Stiltegebied

Vooral de historie van de vroegere polder Het Grootslag en de vele eilandjes en vaarsloten krijgen de nodige aandacht, en wat nu de betekenis is van het vaargebied voor de recreatie anno 2022. Onderweg is er ook tekst en uitleg en geniet iedereen van het weer en het uitzicht in De Weelen dat deels een stiltegebied is.

(Tekst gaat door onder de foto)

,,Dit is ook een beetje de laagste duiker in de polder”, aldus polderkenner Piet Zwaan (l)© Foto Mediahuis

Op sommige plaatsen is het wel even een kwestie van op tijd bukken en laag blijven, wanneer er weer een duiker moet worden gepasseerd. De tocht eindigt in het Streekbos in Bovenkarspel. Daarna kan het gezelschap weer per bus naar Hoorn.

Dinsdagmiddag waren er ook andere uitstapjes, zodat West-Friesland zich tijden dit congres van de leukste of mooie kanten kon laten zien. Zo werd er ook gevaren tussen de Overhaal in Broekerhaven en het stedelijk waterschoon van Enkhuizen. Daarnaast kregen de Omringdijk, de museumstoomtram, het gebruik van aardwarmte in het kassengebied en de historische Hoornse binnenstad een rol in de excursies.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen