Voor de vijftigste maal met vijftien man op de paal. Lambertschaag maakt zich op voor jubileumeditie ludiek evenement

De organisatie van het paalzitten op de dijk bij het doek met de aankondiging.

De organisatie van het paalzitten op de dijk bij het doek met de aankondiging.© Foto aangeleverd

Traditiegetrouw kondigt het doek het paalzitten aan.

Traditiegetrouw kondigt het doek het paalzitten aan.© Foto Mediahuis

Beeld van het paalzitten- tijdens een voorgaande editie.

Beeld van het paalzitten- tijdens een voorgaande editie.© Foto Marcel Rob

1 / 3
Coen van de Luytgaarden
Lambertschaag

Onder het motto ’voor de vijftigste maal met z’n allen op de paal’, maakt Lambertschaag zich op voor een jubileumeditie paalzitten.

Op de Westfriese Dijk staat sinds enkele dagen het reusachtige doek met stevige weipalen in het gras geplant met de aankondiging: ’paalzitten Lambertschaag’. Met aan weerszijden het logo van de bekendste bierbrouwer van Nederland. En dat allemaal op 15, 17 en 17 juli.

Lees ook: Paalzitten Lambertschaag nipt gered

Dan weet elke West-Fries hoe laat het is, want het betekent drie dagen ouderwets ’polderplezier’ rondom vijftien palen die enkele meters boven het water staan en waarop vijftien kandidaten zitten.

Vergunning

Vanwege corona kon het evenement de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Dat betekende een streep door de afleveringen 48 en 49. Dus telt de organisatie gewoon door en is het nu een jubileumeditie, stelt organisator Frank Blaauwbroek vast zonder een spier te vertrekken. „Editie 48 en 49 gaan de boeken in als corona-afleveringen, waarvoor de gemeente Medemblik geen vergunning gaf. Dus maken we er nu een speciaal programma van met heel veel vermaak eromheen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Inmiddels zijn praktisch alle palen vergeven. Dertien jongens hebben zich inmiddels gemeld, er zijn nog twee stekken vacant. Hiervoor in aanmerking komen (zoals het wedstrijdreglement voorschrijft) twee jongemannen van boven de zestien uit Abbekerk of Lambertschaag.

Het paalzitten heeft plaats op het grasveldje, pal achter het bekende chauffeurscafé-restaurant Het Wagenwiel die als pleisterplaats dient voor de organisatie.

Voorheen stonden de palen in het water parallel aan de Westfriese Dijk maar die ambiance hield uiteindelijk geen stand. Enerzijds omdat de provincie dat uit oogpunt van veiligheid niet langer verantwoord achtte. Dit omdat de publieke belangstelling in de wegberm elk jaar groeide. Anderzijds werden automobilisten zo sterk afgeleid dat er gevaarlijke situaties ontstonden.

Lees ook: Merendeel deelnemers 48e Paalzitten Lambertschaag overwint de elementen

Daarop week de organisatie noodgedwongen uit naar het weilandje naast de benzinepomp en dat bevalt zowel deelnemers als toeschouwers eigenlijk veel beter, vertelt Blaauwbroek. „In het begin was het toch wel even wennen maar in de praktijk was het veel beter voor iedereen en we zijn er inmiddels allemaal mee vertrouwd geraakt.”

Het fenomeen paalzitten dateert uit de jaren ’70 toen dorpsfeesten en braderieën het introduceerden als extra vermaak. In de loop der jaren raakte het uit de gratie, behalve in Lambertschaag.

Lees ook: Paalzitters blijven zitten waar ze zitten

Hier wordt paalzitten als een vorm van cultureel erfgoed gezien en gekoesterd. Zo simpel als het klinkt, weet elke oud deelnemer, zo zwaar is het spelletje want fysiek en mentaal vergt paalzitten het uiterste. Zeker als de nachtelijke uren aanbreken met weinig publiek.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen