Amine Aboutaleb kiest met Monnickendam alsnog voor een stap omhoog, met dank aan aanhouder Adri Looijen

,,Als ik naar de wedstrijden van afgelopen seizoen kijk, voelde ik me toch het lekkerst tegen de betere clubs.’’

,,Als ik naar de wedstrijden van afgelopen seizoen kijk, voelde ik me toch het lekkerst tegen de betere clubs.’’© Foto Wim Egas

Sander Kruissink
Monnickendam

Met het vertrek van de Amsterdamse enclave bij Marken, werd die van Monnickendam deze zomer groter. Onder anderen Amine Aboutaleb werd aan de overkant van de Gouwzee met open armen ontvangen.

„Ik ken een aantal jongens hier van jongs af aan”, begint Aboutaleb. „Jeffrey Gits al sinds mijn zevende met hem speelde ik vanaf de F’jes samen bij Volewijckers tot ik naar Ajax ging. Daar, en later bij AZ, heb ik van mijn negende tot en met vijftiende gespeeld, met één tussenjaar bij AFC. Als B-junior ben ik ook gaan zaalvoetballen bij Lebo. Toen ik bij de A-junioren tegen de selectie van Nederland Onder-19 aan zat heb ik toch voor het veldvoetbal gekozen. Toen heb ik driekwart seizoen met Samir Moustafa samengespeeld bij OSV. Ik heb ooit nog eens in een finale van een Masters of the Game-toernooi, een pannatoernooi in Amsterdam waar twee tegen twee wordt gespeeld, tegenover hem gestaan. Toen waren we tien of elf. En met Donny Reugebrink heb ik ook weleens op het veld gestaan.”

Het is aan de volharding van Monnickendam-trainer Adri Looijen te danken dat de spelers komend seizoen teamgenoten zijn. „Ik heb ooit in mijn Zilvermeeuwen-tijd een oefenwedstrijd tegen zijn team gespeeld. Na de wedstrijd kwam hij naar me toe en zei dat hij me de beste man op het veld vond. Ik heb daarna nog een keer een gesprek met hem gehad vóór zijn Monnickendam-tijd, maar toen hij me afgelopen seizoen benaderde was ik om.”

Sleutelspeler

En daarmee neemt hij na vier seizoenen afscheid van trainer Ron van der Velde, die hij vanaf OSV volgde naar Marken. Deze had begrip voor de keuze van Aboutaleb, ondanks dat (of misschien wel juist omdat) hij de middenvelder als een belangrijke sleutelspeler beschouwde voor zijn elftal, vanwege diens voetbalintelligentie. In zijn tweede en laatste seizoen speelde hij, ondanks twee enkelblessures, bijna alle wedstrijden. In totaal miste hij door deze blessures in zijn tweede en laatste seizoen zo’n vijf wedstrijden.

Door corona was dit zijn enige volledig seizoen bij Marken. Toch merkte hij dat ook zijn teamgenoten begrip voor zijn keuze hadden. „Er waren best wel wat jongens die twijfelden of ze zouden stoppen, maar ik wilde eigenlijk ook wel een stapje hogerop. Als ik naar de wedstrijden van afgelopen seizoen kijk, voelde ik me toch het lekkerst tegen de betere clubs.”

Carrière

„Ik heb wel vaker een overstap kunnen maken naar een eerste- of hoofdklasser, maar iedere keer gaf ik mijn maatschappelijke carrière de voorkeur. Nu ik mijn eigen bedrijf heb (Fitcy, waarmee hij leverancier is van calorie-arme en -vrije producten, red.) kan ik mijn tijd beter indelen. In de oefenwedstrijden tegen hoger spelende teams deed ik niet onder voor een tegenstander. En ook in de uitwedstrijd tegen HBOK, de beste ploeg in de competitie van afgelopen seizoen, ging het op persoonlijk vlak wel lekker terwijl het met het team minder ging.”

Van zijn nieuwe club weet hij nog weinig. „Het is lastig als je niet weet wat de exacte kwaliteiten zijn. Maar volgens mij speelt Monnickendam met vier of vijf aanvallend ingestelde jongens, dus is de insteek om aanvallend te voetballen. Ik heb er in ieder geval veel zin in en hoop dat het een mooi jaar wordt.”

De Nieuwkomer

In de aanloop naar het voetbalseizoen

vertelt een speler of trainer in deze

rubriek over zijn overgang naar

een nieuwe club.

Naam:

Amine Aboutaleb

Geboortedatum:

11 juli 1992

Woonplaats:

Amsterdam

Nieuwe club:

Monnickendam

Vorige clubs:

ZSGOWMS, Zilvermeeuwen, OSV, Marken

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen