Vaarverbod rond Marken, maar de strandjes blijven voorlopig toegankelijk, in elk geval tot en met de zomer van 2023

Het strandje bij de vuurtoren op Marken blijft voorlopig toegankelijk.

Het strandje bij de vuurtoren op Marken blijft voorlopig toegankelijk.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Johan Moes
Marken

Het vaarverbod voor een deel van het water rond Marken heeft voorlopig geen gevolgen voor de strandjes op het eiland aan de Gouwzee en het Markermeer. De strandjes blijven in elk geval komende en volgende zomer gewoon toegankelijk voor recreanten.

Dat meldt Kevin Basari van Rijkswaterstaat (RWS). Vorige week meldde RWS dat er aan de zuidkant en de westkant van Marken een vaarverbod wordt ingesteld. Een strook van 100 tot 150 meter uit de kust wordt verboden gebied voor de pleziervaart. Dat houdt verband met de versterking van de dijk rond het eiland. Daarvoor wordt onder meer zand aangebracht als voorbelasting van de ondergrond van de nieuwe dijk en er wordt een drainagesysteem aangelegd. Het zand wordt vanaf een ponton met een drijvende persleiding naar de plek gepompt waar het nodig is. Het vaarverbod wordt ingesteld om te voorkomen dat andere schepen in aanvaring komen met pontons, de persleiding of tijdelijke afmeerpalen ten behoeve van werkschepen of ander materieel.

Het afgesloten gebied wordt gemarkeerd met boeien, die zijn voorzien van een verbodsbord. Het verbod geldt niet voor hulpdiensten en de beroepsvaart en voor de recreatievaart blijft de haven wel gewoon toegankelijk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het strandje aan de zuidkant van de Marker haven.

Het strandje aan de zuidkant van de Marker haven.© Foto Cyclomedia

Dat laatste geldt dus voorlopig ook voor de strandjes ten zuiden van de haven en bij de vuurtoren. Daar wordt op zomerse dagen veel gebruik van gemaakt, onder meer door mensen met supboards, surfplanken en (rubber)bootjes. „Het strandje bij de haven blijft zowel deze zomer als volgende zomer beschikbaar voor recreanten”, zegt woordvoerder Basari. „Dat geldt ook voor de andere strandjes op Marken. Daarna worden de strandjes afgesloten gedurende de werkzaamheden. Er zal dan wel een alternatieve plek worden ingericht om te recreëren.”

Waar die alternatieve plek komt, is nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat het aan de noordkant van het eiland is. Daar hoeft de dijk niet versterkt te worden. Aan de oostkant van de Bukdijk ligt ook een strandje, maar voor die locatie geldt het vaarverbod niet. De dijkversterking gaat naar verwachting tot 2028 duren.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.