Puik handboek voor beginnende leidinggevenden |(management)boekrecensie

Ed Brouwer

Vaak gaat het in bedrijven zo. Je valt op omdat je prima werkt levert, je wordt verantwoordelijk gemaakt voor een bepaalde taak en op een dag vraagt je baas of je ’even’ hebt. Hij blijkt in jou een goede leidinggevende te zien.

Het streelt misschien je ijdelheid, maar wat roep je over jezelf af als je ’ja’ zegt tegen het aanbod coördinator, ploegleider, chef of wat ook met verantwoordelijkheid voor een groep medewerkers te worden?

Wanneer je toehapt maar nul ervaring hebt met leidinggeven, dan kun je in het begin beslist steun gebruiken. Van andere leidinggeven die hebben meegemaakt wat jij gaat meemaken. En zeker van Charlotte Staats en Anja Hilgers die een fantastisch complete gids schreven: ’Beginnen met leidinggeven’. Niks maandenlang worstelen met dikke handboeken vol best practices maar een slechts 135 pagina’s tellende maar o zo complete gids op de weg naar leiderschap.

Staats ontwerpt en begeleidt leiderschapstrajecten voor beginnend leidinggevenden, ervaren managers en topambtenaren. Hilgers coacht en traint leidinggevenden en teams. Vijf jaar terug schreven zij al samen ’De weg naar excellent leiderschap’ en nu is er die gids voor beginnend leidinggevenden. Naast een warme handdruk zouden directies dat boek bij elke benoeming moeten meegeven aan pasbenoemde leiders.

Het boek is in vijf kloeke hoofdstukken opgebouwd volgens het 5S-groeimodel: starten, scannen, sturen, stretchen en succes oogsten. Alle aspecten van leiding geven (’dingen voor elkaar krijgen via andere mensen’) en uiteindelijk echt leiderschap komen voorbij met uitleg, aandachtspunten, zelfscans en een checklist. Wat is je motivatie? Hoe oriënteer je je op je nieuwe rol? Wat wordt er van je verwacht? Hoe bouw je vertrouwen op en zorg je voor een sociaal veilige omgeving? Sta je in de groep of erbuiten? Hoe ga je om met tegenwind? Wat is je rol bij hybride werken? Hoe boor je talent van medewerkers aan? Durf je los te laten? Hoe stuur je op resultaat? Hoe voer je functioneringsgesprekken en breng je slecht nieuws? Hoe ga je om met lastige dilemma’s die ongetwijfeld op je pad komen?

Lezers leren dat ze waarschijnlijk niet voor iedereen een goede leider kunnen zijn, ook dat hoort erbij. Maar het boek biedt voldoende inzichten om te kunnen uitgroeien tot een leider die mensen graag willen volgen.

’Beginnen met leidinggeven’, Charlotte Staats en Anja Hilgers, uitgeverij Thema, 137 blz., ISBN 9789462723054, prijs 24,95 euro

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.