Yvanka de Reus (17) als eerste meisje én jongste deelnemer naar EK bouwtimmeren in Keulen

Yvanka de Reus en haar trainer Hans Neefjes.© Foto Suzanne Dubbeldam

Marjolein Elfring
Grootschermer

Ze is het eerste meisje en ook nog eens de allerjongste. Yvanka de Reus (17) uit Grootschermer doet van 5 tot en met 8 juli mee aan het Europees kampioenschap bouwtimmeren in het Duitse Keulen.

In april werd Yvanka, die haar opleiding volgt aan het Horizon College in Alkmaar en bij mede-opleider Espeq in Heerhugowaard, als eerste vrouwelijke mbo-student Nederlands kampioen bouwtimmeren. Eigenlijk had ze zich hiermee geplaatst voor het wereldkampioenschap in Shanghai in China, maar vanwege de onzekere coronasituatie is dit afgelast.

Alternatief

Als alternatief mag ze nu dus naar het EK in Keulen, waar ze het eerste meisje is dat meedoet en met haar 17 jaar ook nog eens de jongste deelnemer ooit, de anderen zijn tussen de 20 en 23 jaar. In totaal zijn er zeventien deelnemers uit zeven landen.

Momenteel is ze hard aan het oefenen. Niet alleen praktisch, in de vorm van het maken van verschillende soorten kapconstructies, maar ook mentaal krijgt ze extra training. Hierbij krijgt ze steun van onder anderen wereldkampioene kickboksen Jorina Baars uit Den Helder, in de vorm van een peptalk: hoe hou je je staande als enige meisje tussen de mannen?

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.